[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
külföldi munkavállalásálláskarriertippek-tanácsokkülföldi munkaálláskeresésállásbörzeEURES

Külföldi munka: kiket keresnek és hova?

2010. 10. 20., 6:56|Utolsó módosítás:2010. 10. 20., 6:56|

Szombaton tartották ötödik alkalommal az EU foglalkoztatási szolgálatának nemzetközi állásbörzéjét Budapesten. A mérleg: tíz nyugat-európai munkaadó, tucatnyi EU-s tanácsadó, több ezer álláskereső és továbbra is fokozott érdeklődés az angliai munkavállalás iránt. Az álláskínálat nem változott. A diplomások közül a mérnökök kapósak. Kelendőek még az építőipari szakmunkások, a szakácsok, a felszolgálók, a szobaasszonyok és a sofőrök.  Helyszíni riportunk az állásfórumról.

Forrás: Monster.hu

Hollandia iránt is volt érdeklődés

JÁTSSZ ONLINE!

Nagy álláskeresői érdeklődés mellett zajlott a külföldi munkát népszerűsítő állásbörze a Magyar Telekom székházában. Már a szombat reggeli induláskor megtelt az aula, majd a standoknál sorakoztak fel az álláskeresők.

Az elkapott mondatfoszlányok jelzik, nagy a véglet az álláskeresői kérdésekben. Többek számoltak be a cégképviselőknek korábbi, külföldön szerzett munkatapasztalataikról, de még nem haltak ki a"bár nem beszélek nyelvet, de nincs azért nekem is valamilyen munka?" típusú kérdésfelvetések sem.

Továbbra is az Egyesült Királyság az első számú célország

Eleinte legtöbben a börzét szervező Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) "Work in the UK" (Munka az Egyesült Királyságban) standja előtt csoportosultak információra várva.  Itt megérkezésünkkor majdnem húszan álltak, míg a jóléti államokként ismert svédországi és dániai asztaloknál egy-két álláskereső érdeklődött.

Mindebből úgy tűnik, továbbra is az angliai munkavállalás a sláger. Az előfeltételezés nem sokkal később az országot bemutató előadáson is beigazolódni látszik: egy gombostűt sem lehetne leejteni a teremben, pedig - mint megtudjuk - a szigetországban sincs kolbászból a kerítés. "Ez a mostani előadás gondolatébresztő is, hogy mindenki el tudja dönteni, valóban szeretne-e külföldön dolgozni. Idegenben, más nyelven, hosszú ideig távol a szeretteinktől munkát vállalni... hát egyáltalán nem könnyű feladat "- int óvatosságra az előadás felvezetésében Celia Pappas brit Eures-tanácsadó. 

A "titkos" tanács: London helyett Aberdeen

Tovább árnyalja a képet, amikor a megélhetési költségekről tesz említést: "London Európa második legdrágább városa. 1 kg kenyér ára 1,5 font (468 forint), míg 1 liter tej 1 font (312 forint). Hamburgert 3,8 fontért (1200 forint), míg 1 pohár sört is 3 fontért (930 forint) lehet kapni." Hogy pozitívumokat is mondjon, hozzáteszi: "Aberdeenről ezzel szemben többnyire megfeledkeznek, pedig itt sokkal kedvezőek a kilátások. Az energiaipar miatt a régióban sok szabad álláshely van."

A brit minimálbér jelenleg 6 font, átszámítva nagyjából 1800 forint. Szobát bérelni átlagosan havi 300 fontért (93 ezer forint) is lehet - a lakásokért már 600 fontot is elkérnek.(186 ezer forint). A megélhetési költségek ismertetését nem is hagyja szó nélkül a mellettem helyet foglaló, fiatal nő. "Ez igaz, de az is, hogy majdnem a hazai fizetésem  ötszörösét kerestem kint"- mondja a mellettem ülő hölgy halkan.

Akiket a szigetországba várnak

A 62 millió lakosú Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája pillanatnyilag 7,8 százalékon áll. A helyzet elszenvedői elsősorban a fiatal diplomások. Lehetőségek azért most is vannak. "Idősgondozókat, gyermekvigyázókat, háztartási alkalmazottakat és szakácsokat mindig keresünk." Utóbbiaknál - árulta el Celia Pappas - a szakemberhiány miatt a szakképzettséget illetően belefér némi kompromisszum. Nem okvetlenül gond, ha a gyakorlathoz nem társul végzettség-ha rutinos és beszél angolul, megkaphatja a munkát. Persze azért jobb, ha végzettség is van...

Diplomásként a mérnökök találhatják meg számításukat. "Vegyészmérnökre, mechatronikai mérnökökre és az építőiparban bevethető mérnökökre nagy szükség van. Nem, élelmiszermérnököket most sajnos nem keresünk"- válaszolja meg az EURES-tanácsadó menet közben egy érdeklődő álláskereső felvetését. A brit gyakorlatnak megfelelően egyébként az alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásokra kis szerencsével, egy telefoninterjúval már be lehet kerülni: a mérnöki állásokra viszont általában egy-három interjúkör a belépő. Jó hír a pályázóknak, hogy sem életkort feltüntetni, sem fotót mellékelni nem kell a pályázatokhoz. Ez alól csak egyetlen munkakör képez kivételt: "Bárokban 18 éves kor alatt nem lehet munkát vállalni."

Nagyobb ház helyett a puszta megélhetés miatt mennek

A börze tanulsága, hogy a gazdasági válság jelentősen átformálta a külföldi munkavállalásra készülők motivációját - ezt már kint, az aulában, a Hollandiába toborzó Winstar Kft. standjánál állva tudom meg Cser Ágnes cégképviselőtől.

Tapasztalatai szerint honfitársaink a válság előtt jobbára a "nagyobb ház-szebb autó-magasabb életszínvonal" hármasa miatt vágtak neki a külföldi munkavállalásnak. Ma az okok ennél azért kijózanítóbbak. Egyre többen vannak, akik az egekbe szökött hiteltörlesztések mellett csak ezen az úton tudják megfelelően kigazdálkodni családjuk megélhetését. Ez itt könnyen lehetséges.

A jelenlegi nettó minimál órabér 7,5 euró (közel 2000 forint), átlagosan 36 órás munkahét mellett. A magyarok ráadásul igyekeznek megfogni a pénzt. Rengetegen választják Hollandiában a Tesco ottani megfelelőjét, az olcsóbbnak számító DEEN és a VOMAR áruházakat. Ezek jellemzője, hogy a magyarhoz hasonló árfekvésben érhető el a legtöbb napi élelmiszer...

Út a holland munkavállaláshoz

A munkaerő-kölcsönző cég most egyébként henteseket, hegesztőket, kamionsofőröket és autószerelőket keres. "Az angol vagy német nyelvtudás, a legalább 3 éves szakmai tapasztalat és a szakmunkás-bizonyítvány alapkövetelmény a jelentkezéshez. A kinti munkamorál nagyon különbözik az itthonitól. Mindemellett a legtöbb szakmában a hazaitól eltérő technikai eljárásokkal dolgoznak. Ezeket minimális idő alatt csak azok tudják megtanulni, akik a maguk területén profik."

A Winstar önéletrajz alapján szűr. Az esélyes jelöltekkel aztán a Magyarországra utazó holland főnök beszélget el személyesen. Aki ezen a rostán is átmegy gyorsan utazhat. "Hamar lépni kell, hiszen a piac is pörög"- mondja Cser Ágnes, aki szerint a Hollandiába készülő magyarok számára a lengyelek és a románok jelentik a legnagyobb konkurenciát. Sokuk már hollandul is megtanult, hogy piacképesebb lehessen. Ráadásul a trendek is egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy az EU-ban gyakran használt nyelvek (angol, német) mellett a jövő esélyesei azok lesznek, akik kommunikációképesek a kiszemelt ország nyelvén.

Az osztrákok a síszezonra toboroznak

A síszezon közeledtével az osztrák munkáltatók is élénk érdeklődést mutatnak a magyar vendéglátásban dolgozók iránt.  "Takarítókat, ezen kívül konyhai személyzetet - például szakácsot és cukrászt is - keresünk" - erősítette meg Andreas Stolz, a tiroli Löwe & Bar Hotel's igazgatója.

Nem kívánt túl sok szót vesztegetni a vendégmunkások várható keresetére: a "fizetés munkakörönként változó" fordulattal próbált kitérni a kérdés elől. Azért bevallotta, nagyon elégedett a magyarok munkájával. "Beváltak, most is nyolc magyar dolgozik nálunk"- summázott. A kijutók vélhetően nem járhatnak rosszul: a hotel lakhatást, teljes ellátást biztosít a dolgozóknak.

Így trükközik a vendéglátós munkaadó

Régi motorosként tallózgat a standok ajánlatai között a börzére kilátogató Zsolt is. Évek óta rendszeresen visszajáró vendégmunkás Németországba, felszolgál - és főként a szezonális munkára utazik. Mint mondja, a külföldi munkáltatók sincsenek híján a trükközésnek. "Jellemző gyakorlat, hogy a szezon elején a főnök húzza a bejelentés időpontját, mindenféle adminisztrációs teendőkre hivatkozva. Ezzel általában le is csíp a kint töltött időből egy-két hetet, amit a kinti összes kereset 5-8 százaléka bán. De még így is megéri. Szállást és teljes ellátást kapunk, elhalmoznak étellel - olyannyira, hogy arra is volt példa, hogy a konyhafőnök által biztosított étel fele is bőségesen elég lett volna."

Nem csak a szezonális vendéglátás terén látnak fantáziát a magyar munkavállalókban. A nürnbergi L' Osteria Pizza & Pasta étterem felszolgáló és báros állásajánlattal jött, és kifejezetten hosszú távú együttműködésben gondolkodnak. "Állandóra keressük az új munkatársakat. Pillanatnyilag hét üzletünk van, de újabb négy étterem nyitását tervezzük" - mondja Tobias Puder, a cég képviselője.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »