Ne a pénzt nézzük szakmai gyakorlaton

Vágólapra másolva!
Gazdasági válság idején nehezebb az elhelyezkedés frissdiplomásként is. Gyorsítja az első állás megszerzését, ha már az egyetemi, főiskolai évek alatt keressük a kapcsolatot a munkaadókkal. Egy jó szakmai gyakorlati hely - ha nem is aranyat -, de egy jó munkahelyet érhet. A gyakorlati helyek felkutatásában az egyetemi, főiskolai karrier irodák segítenek, de emellett érdemes saját szakállunkra is keresni. Az interneten böngészve külföldi lehetőségekből sincs hiány. A szakmai gyakorlatosok gyakori panasza, hogy kevés fizetést kapnak a munkáért, ám ne a pénzre koncentráljunk, inkább fogjuk fel befektetésként. Hogyan lehet szakmai gyakorlati helyet megcsípni? Miért jó a cégeknek a fiatal munkaerő?   
Vágólapra másolva!

Különösen nehéz gazdasági helyzetben fontos egyetemistaként, főiskolásként minél előbb belekóstolni a munka világába. Az álláskeresés frissdiplomásként ugyanis hosszabb lett, és azoknak van nagyobb esélye, akiknek már a startvonalnál jó referenciája és munkatapasztalata van. Ráadásul az iskola alatti szakmai gyakorlat alatt még a hiányosságot is korrigálhatóak.

Cégeknek: a gyakornok olcsó, tehetséges munkaerő

A cégek számára felmerülhet a kérdés: érdemes gyakornokot fogadni válság idején? Csökkenti a fogadási kedvet, hogy a cégek zöme jelenleg a munkaerő megtartására koncentrál, aminek egyik első jele a létszámstop elrendelése. Ennek ellenére tehetséges utánpótlásra minden cégnek szüksége van. Ignácz Szilvia, a BME Karrier Iroda tanácsadója szerint egy frissdiplomás alkalmazásával jól jár a cég, ugyanis a Start kártya programnak köszönhetően adózási kedvezményekben részesül, illetve egy frissen végzett munkavállaló hajlandó kevesebb bérért is elvégezni a munkát. Az alacsony bér nem hangzik túl jól hallgatói szemmel, igaz, több a semminél. "Ma már a legtöbb helyen a gyakorlati helyekre nem ingyen hívják a hallgatókat. Több szakember óva int az ingyenmunkától, de sajnos vannak már olyan "divatszakmák", mint például a jogászoké, ahol már az is siker a fiatalnak, ha nem a gyakornok fizet a lehetőségért" - jegyzi meg Ignácz Szilvia.

Az egyetemi karrier irodáknál lehet érdeklődni

A hallgatóknak az a legjobb, ha olyan cégnél helyezkednek el, ahol elméleti és szakmai ismereteiket kamatoztathatják és bővíthetik gyakorlati tudásukat. A gyakorlati idő lejártát követően a vállalatok nagy része - ha lehetősége van rá - igyekszik megtartani őket és felajánlanak nekik egy főállású pozíciót. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy jól teljesítsen a gyakorlat ideje alatt. A BME hallgatóinak a szakmai gyakorlat megtalálásában a Karrier Irodán kívül az adott kar dékáni hivatala is segítséget nyújt, de kiváló fórum erre a Műegyetemi Állásbörze, ahol a cégek nem csak állásajánlatokat, hanem szakmai gyakorlati lehetőségeket és gyakornoki programokat is hirdetnek.

Mivel a fiataloknak nincs jó kapcsolatrendszerük, ezért a karrierirodáknak és tanszékeknek segíteniük kell őket - mondja Bordás Sándor, a Kodolányi János Főiskola Karrier Irodájának vezetője. "Mi több száz céggel állunk kapcsolatban. A legtöbb pozíciót jelenleg közgazdász, marketing, PR és turizmus-vendéglátás területről kapjuk" - jegyzi meg. Persze van olyan felsőoktatási intézmény is, amely csak megköveteli a szakmai gyakorlatot, de nem "teszi a széket" végzősei alá, inkább rábízza rátermettségükre illetve kapcsolatrendszerükre az elhelyezkedést.

Beledobták a mélyvízbe

A külkereskedelmi területen diplomázott és szakmai gyakorlaton részt vett diák, Szekeres Katalin másodévesként ment el szombatonként egy rendezvényszervezői tanfolyamra. Sok energiát fektetett bele, lelkes volt, emiatt az oktatói felfigyeltek rá és főiskolai tanulmányainak utolsó évében a rendezvényszervezői cég szakmai gyakorlatra vette magához. "Mindjárt a dolgok közepébe csöppentem. Mivel ez elég pörgős szakma, a vezetésnek nem volt ideje a betanításomra. Sokszor kellett önállóan megoldanom a feladataimat, ami nagy kihívást jelentett. Munkám sokrétű volt, néha a rendezvényeken segítettem, néha az irodában dolgoztam, így több területen is kipróbálhattam magam." - meséli Katalin. Ez a későbbi állásinterjúin hasznosnak bizonyult. Egyetlen nagy hátrányát érezte a munkának: a cégek sokszor minimális összeget fizettek érte. "Nagyjából a bérletre és az étkezésekre volt elég a pénz. A gyakorlat augusztustól decemberig tartott, és ez idő alatt kellett megírnom a diplomamunkámat is. Nálam az aktivitás, a korrekt munkavégzés, és az ezáltal szerzett jó kapcsolatok segítettek állást találni a diplomaszerzés után." Katalin jelenleg egy kereskedelmi televíziónál dolgozik.

Nem csak fénymásolásra használják a gyakornokot

Egy tévhitet oszlat el Bor Katalin, a Mind Diák Szövetkezet munkatársa. "Nem igaz az az előítélet, hogy a cégek a gyakornokot csak fénymásolásra, aktatologatásra használnák. Sok multicég keres marketing, pénzügy, HR területen embert. Igaz, hogy az elején főként egyszerűbb- asszisztensi feladatok adódnak, de ha látják az illetőn, hogy lelkes, nyitott más - nem a profiljába tartozó feladatra is - és érdeklődést, hajlandóságot mutat a feladatvégzésre, később komolyabb feladatokra is felkérik, akár egyszerűbb projektekben történő önálló munkavégzésre" - magyarázza. Érdemes tehát az embernek jól bedolgoznia magát, megbecsülni a keveset is, lévén hogy az átlagos fizetés gyakornoki munkakörben általában a minimálbért jelenti.

Szakmai gyakorlat külföldön

Ha valaki mégis zsírosabb állásról álmodik, érdemes körülnéznie a különböző külföldi lehetőségek között is. A kreditrendszer ma már lehetőséget ad a tanulmányok rugalmas végzésére, amibe az is belefér, hogy egy félévet külföldön dolgozzon egy hallgató. Természetesen ehhez a nyelvismeret elengedhetetlen. Az Európai Ifjúsági Portál Szakmai Gyakorlat szekciójában szörfölgetve többek között az Európa Tanácsnál, az UNICEF-nél, vagy különböző nemzetközi szervezeteknél végezhető gyakornoki munkákat is találunk.

Környezetvédelmi vénával: irány Németország

Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint az európai országok között kiemelten sok gyakornoki állást kínálnak Németországban. Hazánkban is elérhetőek ezek az ösztöndíjjal kombinált állások. Hogy csak egyet említsünk, a DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) egy környezetvédelemmel foglalkozó alapítvány április hatodikai határidővel jelenleg is fogadja környezetvédelmi területen diplomázott egyetemi hallgatók pályázatait. Huba Bence, a szervezet magyarországi képviselője szerint az elbíráláskor nem a végzettség számít elsősorban, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség. Az ösztöndíj időtartama fél év, amely további fél évvel meghosszabbítható. Mérnökök, biológusok, jogászok, de akár pedagógusok jelentkezését is várják, lényeg hogy a szakmájuk területén a környzetvédelem ügyét akarják elősegíteni. Az ösztöndíj is szép summa, már ha az itthoni minimálbérhez hasonlítjuk, 1060 euró, ami még egy München szintű nagyvárosban is jó megélhetést biztosít.

Keressünk az interneten lehetőségeket

Akinek konkrét elképzelése van arról, hogy melyik cégnél helyezkedne el szívesen, de legalábbis arról, hogy milyen területen, annak jobb megoldás lehet, ha az "utcáról", illetve honlapon keresztül megkeresi a céget. Ezen kívül sok nagyobb cég, bank saját gyakornoki programot működtet, melyet a honlapjukon is feltüntetnek. Érdemes ezért rászánni egy kis időt és végigböngészni a kínálatot.

Szobota Orsolya