Az optimista munkanélküli gyorsabban álláshoz jut

Vágólapra másolva!
Derült égből villámcsapásként érhet az elbocsátás híre. Az első ijedtség után gondoljuk végig hideg fejjel a teendőket, majd cselekedjünk. A munkanélküliség ugyanis túlélhető optimizmussal, aktív álláskereséssel. A bezárkózás viszont könnyen depresszióhoz vezethet. Néhány tipp, hogyan élhető túl az állástalanság.
Vágólapra másolva!

Munkanélkülivé válás esetén fontos leszögezni: semmi értelme az önvádnak, az önmarcangolásnak. Főleg ha nem szakmai teljesítményünk, alkalmatlanságunk miatt kényszerülünk álláskeresésre, vagy nem is ismerjük konkrétan a kiváltó okokat. Nem kizárt: gazdasági okok - a munkaadó piaci helyzetének megrendülése, a cég átszervezése, vezetőváltás vagy egyéb tényezők vezettek idáig.

Ne vesszünk össze a volt kollégákkal

Próbáljuk megadni a kilépés módját is - távozásunkkor ne égessünk fel magunk mögött minden hidat. Ne rendezzünk nagyjelenetet, ne ekkorra időzítsük a régóta a főnöknek szánt beolvasást, inkább koncentráljunk a problémamegoldásra. A jó kollegiális kapcsolatok megőrzése már a referenciakéréskor kifizetődik - ráadásul az álláskeresés későbbi fázisában bármikor segítségünkre lehet.

Vezessünk álláskeresési naplót

A munkanélküliség első napjaitól fogva célszerű tudatosan készülni az elkövetkezendő hetekre-hónapokra. Ne hagyjuk szétfolyni az időt, tervezzük meg precízen, egy nap hány órát fordítanánk az álláskeresésre. Gondoljuk végig, mely cégekhez vagy állásajánlatokra pályáznánk szívesen. Vezessünk álláskeresési naplót, benne a megpályázott pozíciókkal, a leegyeztetett állásinterjúk időpontjával és a kapcsolattartó fejvadász / HR-munkatárs nevével, elérhetőségével. Így jobban átláthatóvá válik az álláskeresés, nem fogunk zavartan kutatni az emlékezetünkben, ha megcsörren a telefon és interjúra hívnak.

Ne hagyjuk ki a szakmai konferenciákat sem

Ne csak az állásajánlatokat böngésszük - regisztráljunk az internetes álláskereső portálokon és kérjünk ingyenes internetes hírlevelet a szakterületünkhöz tartozó legfrissebb ajánlatokról is. Pásztázzuk a szakmai internetes fórumok állásajánlatait is és igyekezzünk minél több szakmai konferencián, rendezvényen részt venni. Ez is kiváló alkalom a kapcsolatok építésére, így akár egy jó álláslehetőség megcsípésére is.

Kérdezzünk ismerősöket is állásügyben

Keressük fel barátainkat, ismerőseinket, egykori osztálytársainkat, kollégáinkat is problémánkkal, álláskeresési szándékunkkal. Nézzünk szét a népszerű közösségi portálokon - például az IWIW - en. Jó tudni: a fejvadász-szakma szerint a szabad álláshelyek 60-80 százaléka személyes kapcsolatrendszer útján kel el.

Depresszióhoz vezethet a bezárkózás

Ám sokan épp munkanélküliként gubóznak be, kezdik hanyagolni családjukat, párjukat, barátaikat, hobbijukat és a társasági kapcsolatait. Ez a lehető legrosszabb stratégia - hosszabb távon ráadásul depresszióhoz is vezethet. Persze a munkanélkülivé váláskor bizonyos szintű kedélyállapot-romlás természetes - ám csak egy határig. De ne fojtsuk a bánatunkat drogba, alkoholba vagy mértéktelen dohányzásba-ez csak látszatmegoldást jelentene és további problémák kialakulásához vezethet. Ne legyünk passzívak, fizikai erőnlétünket se hanyagoljuk el, ha tehetjük, sportoljunk.

Az Álláskeresők Klubja is segíthet

Álláskeresőként jól tesszük, ha regisztráltatjuk magunkat a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen. A regisztrált álláskeresők részt vehetnek a hivatal Álláskeresők Klubjában. Itt tíz-tizenkét fős csoportokban, sorstársakkal, személyes problémafeltáró-beszélgetés, videós és telefonos állásinterjú-szimuláció keretében lehet készülni az állásinterjúkra. Multinacionális cégtől vagy nagyvállalattól elbocsátottként nem kizárt, hogy részesülhetünk az outplacement -- a kíméletes elbocsátás gyakorlatában. Ilyenkor a cég is segíti a volt munkatárs álláskeresését-például kommunikációs tréninggel, állásvadász és pályakorrekciós tanácsadással, CV- írási tippekkel, a pályázás, a kapcsolatfelvétel, az önéletrajzírás hátterét biztosító irodahelyiséggel. Tudjunk meg minél többet erről a lehetőségről is.

Takács Gabriella