Tetoválás és allergia

Vágólapra másolva!
A tetoválás manapság reneszánszát éli, ám egyre gyakrabban hallani a kellemetlen mellékhatásokról is. Az esztétikai élmény helyett sok esetben kellemetlen bőrgyulladás jön létre, amely mögött nem egyszer heveny allergiás reakció áll.
Vágólapra másolva!

A tetoválás története szinte egyidős az emberiségével. Legelső bizonyítékai a korai egyiptomi kultúrából származnak, az első piramisok megépítését 2000 évvel megelőző időkből, ám a hasonló testfestés jelen volt az inkák, az aztékok és a maják kultúrájában is. Az ősi kultúrákban a tetoválás a törzsi rangot hivatott kifejezni. A rómaiak a rabszolgákat és a bűnözőket jelölték meg segítségével, az európai kultúrában a tetoválás újjáéledését az Újvilág felfedezése hozta.

Tetoválás során a bőr alsóbb rétegébe, az ún. irhába juttatnak festéket tű segítségével. A tetoválás maradandó, noha egyes színezékek az idő folyamán veszítenek intenzitásukból. A tetoválást elsősorban művészi ábrák készítésére használják, de hozzátartozik a kozmetika eszköztárához is.

Milyen tünetei vannak a tetoválás-allergiának?

A tetoválás valamely festékére adott allergiás reakció legtöbbször a tetoválás helyén, közvetlenül a tetovált bőrfelületen és környékén alakul ki. A bőr vörössé válik, viszket, gyulladttá válik, néha hólyagosan elváltozik. Ritkább esetben a festéktől távoli helyeken is jelentkezhetnek a tünetek, akár egész testre kiterjedően.

A tetoválás-allergia tünetei nem mindig mutatkoznak azonnal a tetoválás felhelyezését követően, a kettő között akár évek is eltelhetnek. Egyszóval, az a tény, ha a tetoválást követően évekig nem jelentkeznek a tünetek, nem zárja ki az allergia lehetőségét.

Mikor végeztessünk allergiavizsgálatot?

Az allergiavizsgálat mindenképpen javasolt, ha a tetoválást követően, de akár csak évekkel a tetoválás felhelyezése után, helyi vagy egész testre kiterjedő ekcémás elváltozás jelentkezik - a bőr viszket, kivörösödik. Érdemes még allergiavizsgálatot végeztetni tetoválást megelőzően, amennyiben felvetődik bármilyen fémallergia gyanúja. A festékek legtöbbje ugyanis valamilyen fémet tartalmaz. Egyes festékek nem tartalmaznak fémet, mégis okozhatnak allergiás reakciót. A fémek között igen gyakori a keresztallergia, illetve együttes allergia, ezért bármilyen fém érzékenysége esetén érdemes a többi fémet is bevizsgáltatni.

Hogyan végzik az allergiavizsgálatot?

A tetoválás esetén felmerülő allergizáló anyagok vizsgálata az ún. epicutan-teszt segítségével lehetséges. Ennek során a hát bőrére "ragasztják" fel a vizsgált allergéneket, majd a helyi bőrreakciót értékelik 24, 48 és 72 óra elteltével.