Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új módszer az allergia ellen

Vágólapra másolva!
Brit kutatók új módszert fedeztek fel az allergiás reakciók csökkentésére. Az eljárás lényege egy speciális immunsejt számának emelése.
Vágólapra másolva!

Az emberi szervezet immunrendszere számos különböző feladatú immunsejtből tevődik össze. Az allergiás megbetegedésekben e sejtfajták számszerű egyensúlya bomlik meg: míg az ún. T2 helper sejtek száma túlzottan magas, az ún. regulátor T-sejtekből abnormálisan kevés termelődik. Az aránytalanság asztmához, szénanáthához, ekcémához vezethet.

A Public Library of Science Medicine c. szaklap legfrissebb számában publikált tanulmány szerint a regulátor T-sejtek számának emelésével kontrollálni lehet az allergiás megbetegedések tüneteit.

Az Imperial College London kutatói a macskaszőr allergiát okozó fehérjéjének egy szakaszához igen hasonló molekularészletet fecskendeztek önkéntesekbe, ezzel sikerült serkenteni a regulátor T-sejtek termelődését. Maga a molekularészlet allergiás reakciót nem tud kiváltani, azonban arra elég, hogy serkentse az immunrendszer működését. A beavatkozás eredményeként az allergiás tünetek jelentősen csökkentek.

A kísérleti eredmény - túl azon, hogy az allergia gyógyításának új lehetőségét vetíti előre - hasznos lehet az autoimmun betegségek terápiájában is. A nyár folyamán várhatóan további, már nagy betegszámot felölelő klinikai vizsgálatok indulnak.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről