Ha az egyik szebb, mint a másik

Vágólapra másolva!
Vannak furcsa párok, akiknél nem is értjük, hogyan találhattak egymásra. Hogyan szerethetett bele egy sugárzóan szép nő egy jelentéktelen küllemű férfiba, vagy hogyan vehetett el egy igazi Adonis egy csúnyácska, szürke verebet? Lehet, hogy Roger nyúlnak és hosszú combú, nehézbombázó nejének, Jessicának rajzfilm-románca nem is áll annyira távol a valóságtól?
Vágólapra másolva!

"A feleségem szép, én meg szeretni való vagyok" - állapítja meg Lajos, az esküvői fotóikat nézegetve. Lajos ugyanis férfiléptékben alacsony, alig 170 cm, testes, és kopaszodik. A felesége, Kati, több mint 170 cm, és pont úgy néz ki, mint az amerikai filmek szőke bombázói. Ők ketten 11 éve élnek együtt, úgy, hogy soha nem volt még komolyabb konfliktusuk, "csak a szokásos házastársi csörték".

"Én eleinte azt hittem, tréfál, amikor randira hívott" - meséli szerelmük történetét Lali. "Mert neki kellett kezdeményeznie, én ugyanis kicsi, szőrös nyuszi voltam mellette. De végül félretettem gyávaságom, és igent mondtam a barátinak nevezett kávézásra, csak annyit kérdeztem vissza, hogy a rózsát azért én vigyem, vagy abból is önkiszolgáló-e. Erre elnevette magát, én meg menthetetlenül beleszerettem."

Lajos, saját bevallása szerint, még akkor sem merte teljes szívvel hinni, hogy a kapcsolatuk életképes lesz, amikor már az összeköltözésen gondolkodtak. "A nejem körül ott dongtak a jobbnál jobb pasik, a csupa izom udvarlógépek, a barátnői folyton azzal nyúzták, hogy miért jár egy szőrös kertitörpével, a haverjaim azzal ugrattak, hogy hány dioptriás a szemüvege a csajnak, hogy még mindig nem tűnt fel neki, hogy milyen ronda vagyok. Szóval, ha valaki azt mondja akkor, hogy tíz év múlva is együtt leszünk, biztos körberöhögöm."

A csúnya szépül, a szép csúnyul

Lajos mesél arról is, hogyan próbáltak egymáshoz közelíteni a külcsín tekintetében.

"Elmentem kozmetikushoz, lejártam edzeni, sőt, egy hajnövesztő kúrát is végigcsináltam, csak nőni nem tudtam a kedvéért - mondanom sem kell, szebb nem lettem, csak röhejesebb. Ő meg csúnyulni próbált, összefogott hajjal, nulla sminkben, lapos sarkúban rohangált. Végül mind a ketten rájöttünk, hogy ez nem vezet sehová. Ő nem fog jobban szeretni, ha nem Danny DeVitóra, hanem az Antonio Banderasra hasonlítok, és attól sem érzi jobban magát egyikünk sem, ha ő szexbomba helyett szex-kézigránátot alakít. A barátnők, barátok pedig egy idő után már irigyeltek minket, mert belátták, hogy akárhogy festünk egymás mellett, egymásnak vagyunk teremtve."

Lajos és Kati különleges szerelme pont ellentmond annak a kutatásnak, amire a Guardian szakértője hivatkozik egy olvasói levélre válaszolva. Az olvasó arról panaszkodik hogy ő, bár nem tartja kifejezetten csúnyának magát, de a partnere annyival vonzóbb, mint ő, hogy az emberek megjegyzést tesznek kettőjükre. Dr. Luisa Dillner pszichológus szerint az ilyen kapcsolatok sikeréről a kutatások nem sok jót jósolnak. Példaként a Marylandi Egyetem kísérletét hozza fel, amelyben 123 pár vonzerejét mérték fel egy kilencpontos skálán, majd azt vizsgálták, hogy mennyire értenek egyet bizonyos kérdésekben. Azt találták, hogy a komoly kapcsolatban élő párok közül a legtöbb hasonló vonzerővel bírtak. Kilenc hónappal később pedig azok, akik ezen a területen a legkevésbé hasonlítottak, nagyobb valószínűséggel váltak szét. A szakember ugyanakkor hozzáteszi, hogy az ilyen kutatások, kevésbé tudományosak, mert a "vonzerő szerepe trükkös", sokfajta tényező számít a kapcsolatokban.

A szimmetriát szeretjük

Csábi Orsolya pszichológus is úgy gondolja, az emberi kapcsolatokban a vonzalom nem kizárólag a külsőségektől függ.

"A kutatások azt támasztják alá, hogy a gyerekkorunktól kezdődően kialakult ideáljainkat ismerős, közeli arcok, a tükörben látott kép és a hozzánk leginkább lélekben és gondolkodásban hasonló emberek alapján alakítjuk ki.

Ugyanakkor, kutatások igazolják, hogy az "univerzális szépség" fogalma legtöbbször az emberi test szimmetrikus és arányos felépítésére épül, ebben faji és nemzetiségi jellegzetességek is meghatározók, és ezen a téren eltérést mutathatnak, de a tükörszimmetria és a testfelépítésben az arányosság globálisan meghatározó szerepet tölt be."

A pszichológus szerint ennek genetikai és fejlődésbeli vonatkozásai is vannak, mivel általában azok az emberek szimmetrikusabbak és arányosabbak, akik az egyéni fejlődésük során megfelelően egészséges közegben, folyamatosan megfelelő környezeti - pszicho-szocio-biológiai - hatások között fejlődtek, tehát, a szépség szimmetria és harmónia élménye tudat alatt párosul az egészségesség és a jó genetikai és családi háttér társításával is.

"Másrészről a genetikai különbségek keveredése az egyedeket aktuálisan életképesebbé és alkalmazkodóbbá teszik" - teszi hozzá Csábi Orsolya -, "így azon megfigyelés, hogy a vegyes faji hovatartozású emberek között szignifikánsan többet találnak szépnek a különböző faji hovatartozású emberek, szintén valahol a genetikai túlélést támogatja."

Jó humor és rossz tapasztalat

A pszichológus szerint mindez azt eredményezi, nagyon ritka az, hogy az olyan párkapcsolatok, ahol az egyik fél alulválasztott, tartósak legyenek.

"Szép nők esetében lehet gyakoribb a jelenség, hogy a férfi külső megjelenésében való hiányosságait felülírják a párválasztást egyéb szinteken meghatározó tényezők, mint pl. hogy társadalmilag, anyagilag vagy emberileg kedvezőbb tulajdonságokkal bír, mint előnyösebb megjelenésű társai" - mondja a szakember. De a kevésbé szép nő és egy nagyon vonzó férfi kapcsolatára is akadnak példák.

"Ilyen történetek legtöbbször olyan érett férfiakkal esnek meg, akik kiábrándultak a hozzá hasonlóan vonzó nőkből. Az ő értékrendjükben a külső szépségideál első helyét a belső szépség veszi át, és előfordulhat, hogy az adott nő küllemi hiányosságait belső értékei olyan mértékben ellensúlyozzák, hogy a kapcsolat erőteljes és szilárd alapokra kerül, és tartós viszonnyá alakul."

Ilyen lehet Lenkéék kapcsolata, ahol a férfi egy igazi latin macsó, aki, ha "megjelenik a strandon, elakad a nők szava". Lenke ezért inkább viccből, mint fogadásból próbálta meg elcsábítani, és maga volt a legjobban meglepve, amikor sikerült.

"Nem vagyok bányarém, de körülötte nálam ezerszer jobb nők kínálták magukat. De mégis engem választott - amire persze racionális magyarázata nem volt. Igaz, kevés híján elrontottam a dolgot, mert folyton azon paráztam, hogy megcsal valamelyik szép lánnyal azok közül, akik ráhajtottak."