Báránycsülök zöldségágyon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 db bárány első lábszár, 3-4 evőkanál paradicsomszósz, 3 evőkanál piros pesto, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csokor friss rozmaring, 4-5 szem apró hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 levél babér, 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, 1 db cukkini, 1 db kaliforniai paprika, fél liter vörösbor, darált bors, só, fél evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:
A báránycsülköket csorgassuk meg olívaolajjal, kenjük meg piros pestóval, szórjuk meg sóval, őrölt borssal, összevágott rozmaringlevéllel és zúzott fokhagymával. Pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

Egy lábasban forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett csülköket, majd minden oldalát erős lángon süssük pár percig, míg piros nem lesz.

Tegyük mellé a félbevágott vöröshagymát, és pár gerezd egész fokhagymát. Pirítsuk pár percig, majd engedjük fel vízzel és pár decinyi vörösborral úgy, hogy háromnegyedig ellepje. Sózzuk, borsozzuk, pár szál rozmaringgal és babérlevéllel fűszerezzük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Fedjük le fedővel és pároljuk addig, még a hús puha nem lesz. Párolás közben néhányszor forgassuk meg.

Ha már a csülök puhulni kezd, tegyünk a párólóléhez csíkokra vágott sárgarépát, karalábét, cukkinit és paprikát, kanalazzunk rá a paradicsomszószból, fedjük le és pároljuk még tíz percig. Ha elkészült, a párolólevet hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be. Friss, összevágott mentalevéllel tehetjük még izgalmasabbá az ízét.

Tálaljuk a csülköt nagy tányérra, mellé szedjünk a párolt zöldségből és csorgassuk meg szósszal.