Jön az ezer eurós osztrák minimálbér

Vágólapra másolva!
Az osztrák szakszervezetek és a munkaadók megállapodása értelmében ugyanis 2008. januárjától kötelező lesz 1000 eurót (mintegy 250 ezer forintot) fizetni a dolgozóknak azokban az ágazatokban, amelyekben a legalacsonyabb fizetések 900 euró felett vannak. A többi szektorban 2009 elejétől lép életbe az új szabály - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az egyezség értelmében a havi ezer eurós összeget - amely a 13. és 14. havi illetményre is vonatkozik - az ágazati kollektív szerződésekbe foglalják bele. Az összegből nagyjából 820-at kapnak kézhez majd a dolgozók. Ez egyébként jócskán meghaladja az osztrák munkanélküli-segély vagy a hivatalosan 726 eurós létminimum szintjét - számol be a lap.

A minimálbér-szabályozás nem terjed ki a részmunkaidőben dolgozókra, a gyakornokokra és tanoncokra, sőt egyelőre a szabad foglalkozásúak, az orvosok és az ügyvédek - és asszisztenseik - is kimaradnak, mivel az őket képviselő szervezetek nem vettek részt a szociális partnerek egyeztetésén. Az Ausztriában bevezetendő minimálbér egyébként nyugat-európai viszonylatban meglehetősen alacsonynak számít, ugyanakkor az új EU-tagállamokhoz képest óriási összegről van szó.