Számítástudományi konferencia Budapesten

Vágólapra másolva!
2007. augusztus 27-30. között a magyar fővárosban rendezik meg a 16. Nemzetközi Számítástudomány Alapjai Konferenciát az MTA SZTAKI és a Szegedi Tudományegyetem közös szervezésében.
Vágólapra másolva!
Mit kívánnak a számítógépek a matematikától, és mit adnak neki?/lovasz/index.htmlLovász László előadása az ME-n

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (SZTAKI), valamint a Szegedi Tudományegyetem Számítástudomány Alapjai Tanszéke szervezi azt a nemzetközi szimpóziumot, melyre az egész világról várják a téma szakértőit. A rangos nemzetközi találkozót éppen 30 évvel ezelőtt, 1977-ben alapították olyan kutatókra számítva, akik az elméleti számítástudományok iránt érdeklődnek, különös tekintettel az algoritmusokra, valamint a formális és logikai módszerekre. A két évente megrendezett szemlét eddig Lengyelországban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Romániában, Lettországban, valamint Magyarországon (1981-ben és 1993-ban Szegeden) rendezték meg. Az idei konferencia résztvevőit Budapest látja vendégül augusztus utolsó napjaiban.

A találkozón elhangzó előadásokat a Springer Kiadó Lecture Notes in Computer Science című szakfolyóirata jelenteti meg, illetve várható a Theoretical Computer Science című szaklapnak a konferenciával foglalkozó különszáma is. A jelentkezés június végén lezárult. A résztvevők többek között az alábbi témák közül választhattak: automata és formális nyelvek; algoritmusok tervezése és analízise; szemantika; logika, algebra és kategóriák a számítástudományokban; tanuláselmélet; párhuzamos és megosztott rendszerek; titkosírás és protokollok.

A meghívott előadók között szerepel Párizsból Ahmed Bouajjani, Santa Barbarából Oscar H. Ibarra, Ottawából Philip Scott, valamint Lovász László, az MTA tagja, az ME korábbi előadója. Lovász professzor a gráfelméletről tart majd előadást: kiindulópontja szerint a gráfok központi jelentőségűek az életünkben, hiszen az agyműködés, az internet, különböző társadalmi hálózatok modellezéséhez mind elengedhetetetlen. Ezeknek a gráfoknak a tanulmányozásához azonban új terminológiára van szükség - az előadás az új megközelítés kialakításához szükséges legfontosabb kérdések feltevésére vállalkozik.

Az angol nyelvű konferencián elhangzó közel negyven előadáshoz workshopok csatlakoznak.
Közvetlenül a találkozó után, augusztus 31-én Automata for Cellular and Molecular Computing címmel rendeznek workshopot. Ugyancsak augusztus utolsó napján a Non-Classical Formal Languages in Linguistics című interdiszciplináris szemináriumra várják a szervezők az érdeklődőket.