54. Mészáros Mátyás - Krakkó

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Krakkóról mesél Mészáros Mátyás.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy elbűvölő lengyel leányzónak köszönhető, hogy most Krakkóban tartózkodom és nem Nyíregyházán. De ez egyelőre ideiglenes, ugyanis most jár le az esküvő miatt kért évhalasztásom az amerikai doktori programomban. A hónap végéig még a Shell krakkói szolgáltató központjában dolgozom a magyarországi Shell számára, de a páromnak köszönhetően lehet, hogy még visszatérek majd ide.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Krakkó Lengyelország egykori fővárosa, ami kulturális téren továbbra is megmaradt. A II. világháborút a város nagyobb pusztítás nélkül megúszta, és a felújításoknak köszönhetően eredeti pompájukban csodálhatók meg a középkorból származó templomok, és épületek. Az ország nagy Magyarországhoz képest, de ebből itt semmi se látszik, ugyanis a falvak és a kisebb városok egymást érik errefelé. Habár a lengyel konyha ízvilága nagyban eltér a magyarétól, azért az emberek mentalitása nagyon hasonló. Az emberek alapból véve kedvesek, de még kedvesebbek, mikor megtudják, hogy magyar vagyok. Ilyenkor rendszeresen felemlegetik a "lengyel magyar két jó barát" mondást, ami a közös történelmünk, illetve a két ország történetének párhuzamaiból adódik.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A városban nagyon pezsgő kulturális élet van, nagyon kedvelt turista központ, emiatt mindig történik itt valami, van valamilyen fesztivál. Ezen a téren még Budapestet is felülmúlja, nemhogy Nyíregyházát. Ezenkívül rengeteg zöld terület és park van a városban, ami enyhíti a nagyvárosi zsúfoltságot.

Miben rosszabb?
A város határában van egy hatalmas vasmű, és rengeteg errefelé a szénbánya és a kitermelt szenet égető erőmű, amik nagyon szennyezik a levegőt. Az utak minősége is nagyon rossz, de kevés és gyatra az autópálya-hálózat is, nem beszélve a drága díjról (Krakkó Katowice között a 60 km-es szakaszért 900 forintnyi lengyel valutát kell kiszurkolni minden alkalommal).

Mi hiányzik Magyarországról?
Református templom magyar nyelvű istentisztelettel, édesanyám és nagymamám főztje (habár én minden fontosabb hazai étket megfőzök, de azért az mégsem ugyanaz).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni emberek kedvessége, a felségem és családjának a ragaszkodása, szeretete. A jófajta füstölt sajtok, és a kis fatemplomok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Se nem rosszabb, se nem jobb. Itt is a nagy városokban jobb az élet, míg vidéken vannak elmaradott szegény régiók.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy normál kávé itt hat "arany" (zloty jelentése magyarul) körül van (400 forint). Ezenkívül gyakran isszák az un. "török" kávét, ami nem más, mint a normál darált kávé felöntve forró vízzel. Viszont ezzel nem nagyon lehet találkozni bárokban és éttermekben.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Itt Krakkóban iszonyatosan drága, a legolcsóbb is 1500-2000 zloty plusz rezsi (120-150 000 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Az biztos, hogy több marad a zsebemben, ugyanis a bruttó fizetésem kétharmadát kézhez kapom. De mivel Krakkó nagyon drága város, emiatt nagyjából ugyanott vagyok, mintha Pesten élnék.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Minden gond nélkül, ugyanis csak egy internet kapcsolatra és jelszavakra van szükségem a munkámhoz.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Hangulatilag nem érzek nagy különbséget a két ország között. Nekik is megvannak a maguk problémái, mint nekünk, és itt is megpróbálnak boldogulni úgy, ahogy tudnak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A "Kacsorkik" (a Kaczynski fivérek) legújabb tettei, nyilatkozatai, és hogy lesznek-e előrehozott választások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
"Az Önvédelem kilép és marad", avagy a koalíciós válság tovább gyűrűzik.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulás a hegyekbe, mivel a Tátra és a Beszkidek közel vannak hozzánk. Ezenkívül még kedvenc tevékenység a kerékpározás is.

Visszajössz?
Biztos, de csak a jó Isten tudja, hogy mikor.

<