Új verziót ad ki a Microsoft az XP-ből

Vágólapra másolva!
Bár kevesebb, mint fél év múlva már nem lehet majd a Windows XP-t, csak Vistát vásárolni a boltokban, a napokban mégis új verziót jelentettek meg az operációs rendszerből - mert a legutolsó verzióhoz egyszerűen elfogytak az aktiváló kulcsok.
Vágólapra másolva!

Az új verzióról a Microsoft rendszerépítői blogján adtak hírt. Az itt olvasható információk szerint kizárólag a főként vállalati használatra szánt Windows XP Professional változatból lesz elérhető új kiadás, amely a Service Pack 2c jelzést fogja viselni. Az XP egyéb - például Home, Media Center, vagy Tablet PC - verziói, illetve a Professional 64 bites kiadása nem leszn megvásárolható az új verzióban.

Csak a kódok miatt kell

A Service Pack 2c jelzést viselő Windows XP változat szeptemberben lesz elérhető, s semmiben nem fog különbözni a jelenleg is megvásárolható SP2-es verziótól, új funciók nem kerülnek bele.

Az új XP kiadására egész egyszerűen azért volt szükség, mert - bár igen sok kombinációra ad lehetőséget a bonyolult betű- és számsor - elfogytak az operációs rendszer aktiválásához szükséges kódsorok. Az aktivációs kód az a hosszú, négyes csoportokra bontott, betűk és számok alkotta kód, amit az XP telepítése közben kell begépelni. A kódot egy titkos logaritmus szerint hozzák létre, és minden egyes eladott Windowshoz saját, egydi kódot adnak - ezzel próbálja a Microsoft elejét venni a több gépre való telepítésnek.

Életben tartják még az XP-t

Az SP2c verziót a Microsoft csak rendszerintegrátor cégeknek fogja értékesíteni egészen 2009 január 31-éig, vagyis a Windows XP termék-életciklusának végéig. A kiskereskedelmi boltok polcairól már 2008 januárjának végén eltűnik majd a Windows XP, e dátumot követően már csak a Vistát lehet majd megvásárolni. Jó hír az XP-t favorizáló felhasználók számára, hogy az XP-hez a Microsoft még egy harmadik javítócsomagot (SP3) is ki fog adni, ezt valószínűleg a jövő év közepétől lehet majd letölteni.

A harmadik javítócsomag premierjét követően az XP-hez a szoftvercég már nem ad ki olyan frissítéseket, amelyek az operációs rendszer képességeit bővítenék új funkciókkal, ám 2014 áprilisáig a szoftverben fellelt krtikus biztonsági hibákhoz még készítenek majd javításokat.

Az olimpián is XP lesz

Bár a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows Vista már nyolc hónapja kapható, a régi, 2001-ben kiadott - bár azóta több módosításon is átesett - XP még mindig jobban fogy, mint amelyre a társaság előzetesen számított. A szoftvercég várakozásai szerint a 2008-as üzleti évének végére még az eladások 22 százalékát teszi majd ki az XP, s 78 százalékot a Vista.

A korábbi rendszer népszerűségét - s a Vista iránti bizalmatlanságot - jelzi az is, hogy a Dell nyár elején visszavette egyes konfigurációi mellé a kínálatba az XP-t. A pekingi olimpia technológiai infrastruktúráját szolgáltató Lenovo pedig a napokban jelentette be, hogy az ötkarikás játékokon még nem a legújabb operációs rendszert fogják alkalmazni, mondván "jelentősége és méretei miatt nem az olimpia a legalkalmasabb helye az új technológiák tesztelésének".