Vágólapra másolva!
A Premier League rajtja előtt a bajnokságra a címvédő Manchester Unitedet tartották a legesélyesebbnek, ám elég volt egyetlen forduló ahhoz, hogy a Vörös Ördögök szurkolói jóval borúsabban lássák kedvenceik esélyeit. A csapat ugyanis riválisaival ellentétben nem tudott nyerni az első mérkőzésén, ráadásul a MU támadója, Wayne Rooney hosszabb időre kidőlt a sorból - és így a csatársorban elfogytak Sir Alex Ferguson alternatívái.

A Manchester United elsősorban a támadójátékának köszönhetően nyerte meg a bajnokságot az előző szezonban, hiszen a Liverpool FC ugyanannyi gólt kapott, mint a Vörös Ördögök, a Chelsea FC hálója pedig hárommal kevesebbszer rezdült - a MU viszont valamennyi riválisánál több gólt szerzett. Sir Alex Ferguson együttese 83 alkalommal volt eredményes, ami kiemelkedett a mezőnyből: a második legtöbb gólt elért együttes, a Chelsea FC csak 64 találatig jutott. A manchesterieknél a prímet Cristiano Ronaldo vitte a maga 17 góljával, Rooney pedig 14-szer volt eredményes - a harmadik és negyedik leggólerősebb csapattag viszont némileg talán meglepő módon Louis Saha és Ole-Gunnar Solskjaer volt, annak ellenére, hogy mindketten sokat kihagytak sérülés miatt: a francia 24, a norvég csatár pedig 19 összecsapáson szerepelt.

A nyári átigazolási időszakban a klub elsősorban a középpályás sorát erősítette meg, hiszen Owen Hargreaves, Nani és Anderson is ebben a csapatrészben bevethető, még ha utóbbi két futballista kifejezetten támadó szelleműnek is nevezhető. Hamar kiderült azonban, hogy Ferguson azért egy csatárt is szeretne szerződtetni, ez azonban nem ment valami könnyen, mivel a kiszemelt nem volt más, mint a West Ham United argentin futballistája, Carlos Tévez, akinek leigazolása nem kis bonyodalmakat okozott. A londoniak még tavaly nyáron szerződtették Tévezt honfitársával, Javier Mascheranóval együtt a Corinthianstól - legalábbis papíron, mert mint kiderült, a két labdarúgó játékjoga nem a brazil egyesületnél, hanem az MSI nevű cégnél volt, amely a Corinthiansban is részesedéssel rendelkezik.

A gond ezzel az volt, hogy a Premier League szabályai értelmében egy focista átigazolása kapcsán csak két klub üzletelhet egymással, harmadik fél nem - nem csoda, hogy a Sheffield United megpróbálta kihasználni a helyzetet, és elérni, hogy büntetőpontokkal sújtsák a West Hamet. A liga azonban csak pénzbüntetést szabott ki a londoniakra, akik így (nagy részben Tévez góljainak köszönhetően) bennmaradtak a legjobbak között, miközben azt állították, hogy már csak ők rendelkeznek Tévez játékjogával.

Amikor azonban a Manchester United bejelentkezett az argentinért, az MSI is szeretett volna részesedni az üzletből, mondván, a focista üzleti jogai még mindig náluk vannak. Viszont ha ez igaz, akkor a WHU korábban félrevezette a ligát... Az ügy végül úgy oldódott meg, hogy a londoni klub felajánlott egy bizonyos összeget kárpótlásul az MSI-nek, és Tévezt sem véglegesen adták el a Manchester Unitednek, hanem csak kétéves kölcsönszerződés erejéig váltak meg tőle - amivel a Vörös Ördögök sem jártak rosszul.


A transzfer viszont a fentiek miatt egészen a közelmúltig húzódott, így Tévez csak pár nappal a bajnoki rajt előtt kezdte meg az edzéseket Manchesterben - igaz, a többi, Copa Américán szerepelt focista sem csatlakozott sokkal korábban aktuális csapatához. A Reading FC elleni nyitómérkőzésen a csatárok közül így csak Rooney állt Ferguson rendelkezésére, hiszen Alan Smitht és Giuseppe Rossit eladták a nyáron, Saha és Solskjaer pedig még nem épült fel sérüléséből. Mivel a szakvezető már a legutóbbi idényben is legtöbbször a 4-5-1-es hadrendet alkalmazta, ez nem jelentett olyan nagy gondot, és a Reading ellen is csak Rooney tartózkodott elöl, miközben a középpályáról Cristiano Ronaldo és Ryan Giggs is igyekezett felzárkózni mellé. A MU nem is játszott rosszul, megvoltak a helyzetei, azonban képtelen volt betalálni, ráadásul Rooney az egyik akciónál megsérült, és a szünetben le is kellett cserélni. A második félidőben jobb híján Giggs, később pedig John O'Shea, majd Nemanja Vidic ment fel a csatársorba - kevés sikerrel, a végeredmény 0-0 maradt.

Forrás: EPA

Tévezre kulcsszerep hárulhat az angol bajnokcsapatnál

A másnapi orvosi vizsgálatok alapján kiderült, hogy Rooney a bal lábközépcsontjában hajszálrepedést szenvedett, és bár a klub hivatalos közleménye szerint nem tudni, hogy felépülése mennyi időt vesz igénybe, a BBC által megszólított orvos hat hétre becsülte a támadó felépülését. Az angol sajtó persze rögtön találgatni kezdett arról, hogy a MU igazol-e még egy támadót, elvégre erre augusztus végéig megvan a lehetősége, de Sir Alex lehűtötte a kedélyeket, kijelentve, hogy a csapatnak nincs szüksége újabb csatárra. Mindez azt jelenti, hogy a szerdai, Portsmouth FC elleni összecsapáson alighanem Tévez ott lesz a kezdők között, és a hamarosan felépülő Solskjaer, illetve Saha (aki a hírek szerint csak szeptemberben játszhat legközelebb) is több lehetőséget kaphat.