Lopással vádolják a Disney-t

Vágólapra másolva!
A Walt Disney-t azzal vádolják, hogy egy ötletre előbb rábólintott, majd jegelte a projektet, végül kijött vele, de nem fizetett az ötletgazdának.
Vágólapra másolva!

Nem először fordul elő, hogy egy kreatív elme a bírósághoz fordul, végső kétségbeesésében, hogy bebizonyítsa, hogy ötletét meghallgatta egy tévécsatorna, majd idővel - talán kissé átformázva - feldolgozta, anélkül, hogy ő bármiféle anyagi juttatásban részesült volna.

Ezúttal egy komédiaszerző, Buddy Sheffield nyújtott be keresetet, mivel meg van győződve róla, hogy a Disney lenyúlta egy ötletét, miközben nem fizetett érte. A Hannah Montana című sorozatról van szó, mely immár a második évadjánál tart. A sztori egy tinédzserről szól, aki új helyre (Malibu, szegény) költözik, és ott kettős életet él: titokban popénekes.

A korábban több tévéshow-ba bedolgozó Sheffield azt állítja, hogy 2001-ben ő kopogott be a Disney Channel ajtaján egy szerinte remek ötlettel: sorozatterve a Rock and Roland munkacímet viselte, és egy középiskolás tanulóról szólt, aki nappal rendes diák, de éjjel - titokban - rocksztár. A panaszos szerint a Disney illetékeseinek eleinte tetszett az ötlet, de aztán félbeszakadtak az egyeztetések, és úgy tűnt, nem lesz semmi a dologból.

A kettős életet élő tiniről szóló sorozat végül 2006-ban elindult, az egyik szereplő, Miley Cyrus, azaz maga Hannah Montana pedig még egy viszonylag fontos díjat is bezsebelt (Kid's Choice, kedvenc tévés színésznő).