Janesch Péter: Egy épülettel nem lehet reprezentálni a nemzetet

Vágólapra másolva!
Janesch Péter építész, egy fiatalokból álló tervezőcsapat és Kengo Kuma japán sztárépítész együttműködésében született meg az a koncepció, ami a neves szakemberekkel megerősített zsűri véleménye szerint a legjobb volt a Kormányzati Negyed épületére kiírt nemzetközi versenypályázatban. Olvasóink Janesch Pétert kérdezték a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

Hány pályázó közül nyertek? [Kriszta3421]

- Tizenhét darab érvényes pályázat érkezett.

Mikor indul az építkezés és várhatóan mikor lesz kész? [Kriszta3421]

- Az építkezés a jövő év első negyedében indul, és várhatóan 2009 második negyedévében
lesz kész.

Az igaz, hogy e miatt korlátozni fogják a vasúti forgalmat? [Kriszta3421]

- Nem, a vasúti forgalmat semmiképpen nem fogják korlátozni. Hogy fölülépítéssel oldják-e meg az Eiffel csarnokból kihúzott pályaudvar lefedését vagy szint alatt vezetik be a vasutat, még nem dőlt el. A mi pályázatunk az utóbbi megoldást javasolta.

Kriszta kérdéséhez kapcsolódva: milyen tömegközlekedési fejlesztéseket fog vonzani az építkezés? Lesz új villamos? [korni_25]

- Igen, lesz új villamos is. Vagy a Deák téri villamost hosszabbítják meg a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Podmaniczky utcáig, és onnan a Podmaniczky utcán keresztezve a körutat az első ütemben a Ferdinánd-hídig, a második ütemben a Dózsa György útig, illetve az Állatkert mellett a Hungária körúton. A tervezett ötös metrónak is a Ferdinánd-híd Podamniczky utcai lábánál lesz megállója. A villamosra visszatérve a másik verzió a 2-es villamos kivezetése a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Podmaniczky utcára.

Jó választásnak tartja a leendő Kormányzati Negyed helyszínét? [nizsinszkij]

- Minél jobban belemerültünk a tervezésbe, egyre jobb megoldásnak látszott a választott helyszín. Persze ehhez az kell, hogy a Nyugati tér rehabilitálására a Skála Metróval és a felüljáróval; a vasút Hungária körút és Nyugati pályaudvar rehabilitálására, illetve a Teréz-negyed kapcsolódó területeinek rehabilitálására jól működő megoldások szülessenek.

Hogy működnek együtt a Kengo Kuma vezette japán csapattal a tervezésben? [ronik]

- Három ütemre osztottuk a tervezést. Az első ütem a kormányzati negyed épülete és az Alkotmány Bíróság, illetve az Önkormányzat épületei, valamint a Nyugati tér és a Teréz-negyed rehabilitálására tett javaslatok voltak. Ezt a munkarészt a magyar csapat készítette. A második ütem a WestEnd 2 magánfejlesztési beruházása, és az ehhez kapcsolódó Podmaniczky utcai terület beépítésére tett javaslat volt. Ezt a tervet pedig a japán csapat készítette. Harmadik ütemben - a vasút térszint alá süllyesztésével - a Városligetig vezető zöld folyosóra adtunk a japán csapattal rendezési javaslatot.

Mennyi esélyt lát arra, hogy végigviszik az összes ütemet? Vagy hogy egyáltalán megvalósul? [nizsinszkij]

- Azt hogy a kormányzati negyed épülete, amire a mi tervezési szerződésünk szól meg fog valósul, azt szinte biztosnak tartom. Azt pedig reméljük, hogy abban a három nagyon fontos közvetlen kapcsolódó rehabilitációban - Nyugati tér, Teréz-negyed, és vasút - jó döntések születnek.

Látta a többi pályázatot, és melyik tetszett önnek a legjobban? [jenopapa]

- Nem láttuk a teljes pályázati anyagot még eddig. Kíváncsian várjuk a terveket bemutató kiállítást.

Úgy tudom, a területrendezést a Finta csapat nyerte. Milyen velük az együttműködés? Kell egyáltalán velük együttműködni a jelenlegi ütemben? [ronik]

- Az együttműködés keretei még nem alakultak ki, de biztos, hogy jól fogunk majd együttműködni a Finta-irodával.

A győztes tervnek lényegi - demokratikus eleme - a Terézváros rehabilitációja, most ez sérül, vagy a Finta terv is idomul majd? [ronik]

- A Finta Stúdió városrendezési terve nem a Terézvárosi rehabilitációval foglalkozott, hanem a vágányok felülépítésével, és a WestEnd 2 területével.

Hogyan halad a szerződéskötés a megrendelővel? [ronik]

- Nincsenek egyelőre problémák a viszonyunkban.

Tényleg ez volt a leggazdaságosabb terv is? [korni_25]

- Hallottunk ilyen véleményt, de a többi tervet még nem láttuk. Az biztos, hogy a mi tervünknek egy fontos eleme volt a gazdaságosság és jól működés.