A közigazgatási ösztöndíjasok 160 ezer forintért dolgoznak

Vágólapra másolva!
A kormányzat közigazgatási ösztöndíjprogramja keretében kétszáz frissdiplomás kóstol bele a minisztériumok életébe. Az ösztöndíjasok egy évig bruttó 160 ezer forintos fizetést kapnak. Ha munkaadójuk meg lesz velük elégedve, tovább maradhatnak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Összkormányzati szinten első ízben áprilisban hirdette meg a kormányzati személyügyért felelős államtitkárság a pályakezdők ösztöndíjas programját. Eddig összesen közel nyolcszázan jelentkeztek a programra, a pályázók közül a legtöbben - több mint 420-an - a MeH-be szerettek volna bekerülni. Közülük most harmincegyen dolgozhatnak a kancellárián, szeptembertől pedig további 184 friss diplomás kezdi meg munkáját a MeH-ben és tíz minisztériumban. A jelentkezők döntő többsége egyébként vidékről érkezett - tudta meg a lap. A fogadóhelyek egyébként friss szemléletű, nyelveket beszélő diplomásokat alkalmazhatnak. Az ösztöndíjasok havi bruttó 160 ezer forintot kapnak egy évig, a bérüket a Munkaerő-piaci Alap finanszírozza. Feltétel ugyanakkor a friss diploma és a Start-kártya megléte, amely az első munkahelyre váltható ki.

Lehetőség a szakszervezeteknél is

Mint a cikkből kiderül, nemcsak a közigazgatás, a dolgozói szakszervezetek is várják a pályakezdőket. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a Népszabadságnak hangsúlyozta, az érdekvédelem iránt érdeklődők számára komoly lehetőséget tudnának kínálni a szakszervezetek. A széles kapcsolatrendszer kiépítésén túl a kezdők akár nemzetközi karriert is befuthatnak, hiszen a konföderációk és az ágazati szervezetek kapcsolatai Brüsszelig terjednek.