Elfogyott a levegő a japán kormányfő körül

Vágólapra másolva!
Alig egy évvel hivatalba lépése után lemondott posztjáról Abe Sindzo japán miniszterelnök. A háború utáni Japán legfiatalabb kormányfője nagy ígéretekkel vette át a hatalmat, de kormányát végzetesen meggyengítették a botrányok és a júliusi felsőházi választási vereség.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be lemondását szerdán Abe Sindzo japán miniszterelnök. Abe alig egy éve hivatalba lépett kormánya nagyon meggyengült az általa elszenvedett sorozatos botrányok és a júliusi szenátusi választáson elszenvedett vereség miatt. "Az embereknek egy olyan vezetőre van szükségük, akit támogathatnak, akiben megbízhatnak" - mondta Abe.

A miniszterelnök pozíciója az után gyengült meg, hogy pártja elvesztette a felsőházi választást, és rövid idő alatt több miniszter és vezető kormánypárti politikus is botrányokba keveredett: például egy hónap alatt kétszer kellett lecserélni a földművelésügyi minisztert. Abe támogatottsága alatt 30 százalékra csökkent.

Janagiszava Hakuo, az országot a II. világháború lezárása óta kormányzó konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) végrehajtó bizottságának elnöke már helyi idő szerint reggel közölte, Abe a bizottság ülésén bejelentette: le akar mondani, és lemondását a nap folyamán bejelenti.

Abe egy évvel ezelőtt vette át a miniszterelnöki posztot. Az akkor 52 éves, nacionalista politikus a háború utáni Japán legfiatalabb kormányfője volt. Egy évvel ezelőtt azzal az ígérettel vette át a kormányzást, hogy megerősíti Japán nemzetközi tekintélyét és reformokat hajt végre a gazdaság fellendítése érdekében.