"Az emberek kivetkőztek magukból"

Vágólapra másolva!
Kialvatlanság, folyamatos fáradtság, hosszú gyaloglások a leállított kettes villamos sínein, és a félelem, hogy valamit ellopnak vagy megrongálnak - így emlékeznek a Kossuth téren lakók és dolgozók a csaknem egy éve kezdődött tüntetéshullámra. A megmozdulások epicentrumában ismét tüntetés készül, a környékbeliek azonban nem lelkesednek.
Vágólapra másolva!

"Olyan alpári volt, ami itt történt, az emberek kivetkőztek magukból" - csóválta a fejét egy Kossuth téren lakó idős asszony, amikor a tavaly őszi zavargásokról kérdeztük. A környékbeliekben főleg rossz emlékeket hagytak a 2006 szeptember-októberi tüntetések: zavarta őket, hogy a hangosbeszélőtől nem lehet aludni, hogy sokszor nem járt a villamos, és emiatt gyaloglásra kényszerültek azok is, akik legszívesebben kikerülték volna a téren zajló eseményeket. Mindössze egy megkérdezett Kossuth téri lakó mondta azt, hogy az őszi tüntetéssorozat jó emlékeket hagyott benne, mert "azon az oldalon" áll.

A Nádor utcában levő boltok és sörözők dolgozóinak megváltozott az élete a hetekig tartó tüntetések alatt. A sörözőkben pihentek a ráérő újságírók, és sokszor ott tartották megbeszéléseiket a tüntetők vezetői. A demonstrálók a kocsmákban nézték a Hír TV-ben a róluk szóló híreket, és a környéki kifőzdékben ebédeltek. A Nádor utcai sörözőkben nem szívesen emlékeztek vissza az eseményekre: kikerülték a kérdéseket vagy csak annyit mondtak: ha ismét kiújulnak a tüntetések, megint ugyanolyan fáradtan dolgoznak majd, mint egy éve.

"Csak bambultak"

"Félsz volt bennünk" - mondta egy virágbolt eladója az [origo]-nak. "Mégiscsak itt a központ, és bár a boltot be lehet zárni ráccsal, más utcákban betörték az összes kirakatot" - magyarázta. A tüntetések első napján eldöntötték: többé nem teszik ki a bolt elé a virágokat, mert majdnem mindet ellopták. "Kinéztem, és láttam, hogy vonulnak a virágok a Kossuth tér felé" - mesélte nevetve a virágboltos. A tüntetők közül sokan akartak szegfűt vásárolni, de a boltba inkább nem hozattak, "nehogy ez a csürhe bejöjjön".

Akad olyan boltos, akit egyáltalán nem érdekel, költöznek-e idén is tüntetők a Kossuth térre. "Itt állt a kordon két sarokkal odébb. Ácsorogtak ott az emberek, nézték a rendőröket a páncéljukban, csak bambultak" - mondta legyintve egy óraboltban dolgozó nő, aki ennyit érzékelt a tüntetésekből. Hozzátette: neki teljesen mindegy, lesznek-e újabb tüntetések.

Hajdú D. András

Százötven kávé a rendőröknek

A Szabadság téren, a tévészékház közvetlen szomszédságában levő Farger kávézónak - bár nem kívánják vissza a zavargásokat - üzleti kapcsolatot hozott a székházostrom éjszakája. Másnap reggel, amikor kordonokba ütköztek a dolgozni készülő pincérek és az üzletvezető, megismerkedtek egy nézelődővel, aki az ostromra volt kíváncsi, és reggelig a Szabadság téren maradt. "A takarító-eszközöket tőle vásároljuk azóta is" - mondta az üzletvezető.

Aznap, az ostrom éjjelén a tulajdonosok itt éjszakáztak, mi pedig a tévében néztük - emlékezett vissza. "Hajnalban lefőztem vagy százötven kávét, csak rendőröknek, akik itt a Zoltán utcában állomásoztak" - mondta. Az ostrom után két-három hétig nem voltak vendégek a kávézóban, csak a katasztrófa-turisták. Az üzletvezető szerint meghatározó élmény marad, ami történt. "Arra gondoltam, egy este alatt felborulhat az egész, a jó kis munkahely" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerencsére nem szenvedett kárt a kávézó.