Univerzális sztárok a Zeneáruházban 2. - Meghatározó rockzenekarok

Vágólapra másolva!
A Zeneáruházba nemrég került fel a Universal kiadó teljes portfóliója, amelynek ürügyén megkíséreltük a kínálatba újonnan bekerült előadók közül a legjelentősebbeket röviden ismertetni. Nem mintha különösebben be kellene mutatni őket a magyar közönségnek, hiszen csupa nagy névről van szó, inkább csak kedvcsinálónak szánjuk az alábbiakat. Ebben a részben négy meghatározó gitárzenekarról lesz szó: itt van a hard rock legsikeresebb formációja, a dark és a goth szubkultúra legfontosabb együttese, az indusztriál-metál legnépszerűbb zenekara és a brit gitárpop egyik legnagyobb hatású csapata.
Vágólapra másolva!

Pusztítás a dzsungelben: Guns N' Roses

Ami az elmúlt másfél évtizedben lezajlott e legendás zenekar környékén, az mára viccbe, vagy talán egy elhúzódó szappanoperába illik. Talán már senki sem emlékszik, mikor dobták be először a köztudatba az új lemezük, a Kínai demokrácia megjelenését, viszont azóta legalább élőben ismét felbukkannak néha. Vagyis Axl Rose felbukkan néhány remek sessionzenésszel kiegészülve. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a Guns N' Roses-nak voltak nagyon jó pillanatai is, és a zenekar ma is tekintélyes rajongótábora nem is felejt.

1985-ben két zenekar egyesüléséből hozták létre az együttest, de a tagok útjai már ezt megelőzően is számtalanszor keresztezték egymást. Rövid idő alatt híresek és hírhedtek lettek, a kitűnő zene mellett az alkohol, a nők, a kábítószer és az ezzel járó botránykavalkád egyaránt meghatározó volt életükben. Az ő esetükben a túlélés és az, hogy együtt tudtak maradni valóban komoly fegyverténynek számított, hiszen a tagok többsége mindkét oldaláról égette a gyertyát. Első lemezük egyből óriási siker lett, az 1987-ben napvilágot látott Appetite For Destruction nagy visszhangot váltott ki, elhúzódó, sikeres turnék; balhék (agyontaposott rajongók az angliai szabadtéri koncerten); listavezető dalok (Welcome To The Jungle, Paradise City, Sweet Child O'Mine) jellemezték a korai szárnyalásukat, s ők lettek a bulvársajtó kedvelt célpontjai.

A következő kiadványokon sokan meglepődhettek anno, mely a GN'R Lies címet kapta a keresztségben. Ez a lemez valójában egy akusztikus minialbum (mindössze nyolc számot tartalmaz), melyen olyan szerzemények szerepelnek, mint a Patience vagy a Used To Love Her. A koronggal a Guns N' Roses végképp elérte a szupersztár státuszt, amelyet a Use Your Illusion sikere tovább duzzasztott. A banda a kilencvenes évek jó részét átaludta (a '93 punkfeldolgozás-lemez bukása után szétszéledtek), majd 1999-ben megjelentettek egy koncert válogatást, mely Live Era '87-'93 címmel került a boltok polcaira. Ez a korong egy fénykorszakában lévő rockzenekart mutat be összesen 22 dalban, s természetesen a legnagyobb slágerek élő verziójával. 2004-ben kiadták a legnagyobb dalaikat egy lemezen Greatest Hits címmel, még egy jó vastag bőrt lehúzandó. Az együttes katalógusa 1999-ben került a Universalhoz, így az első két lemez újrakiadása, a koncertlemez és a Greatest Hits tölthető le a Zeneáruházból.

A körülbelül tíz éve bejelentett új Guns-lemezt (Chinese Democracy) a mai napig nem sikerült kiadni, az alapító tagok azonban elfogytak Axl mellől. Mint fent említettük, a zenekar visszatért, s egyelőre a rajongók is kitartanak, legalábbis nagyobb részt. Legutóbbi budapesti koncertjük kis híján botrányba fulladt egy közel négyórás késés miatt, pedig a sokat látott frontember csak a milánói reptéren szürcsölgette koktélját. A telt házas Arénából mindössze néhány százan távoztak haza idő előtt, a többség kitartott. Vajon az új lemez megjelenésének elodázását meddig tűrik?