Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban a szabadnap után folytatódott a nyolcfős, kétfordulós sakkvilágbajnokság. Az ötödik fordulóban Lékó Péter világossal 24 lépésben remizett a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal. Nagymesterünk elkerülte az orosz világbajnok kedvenc fegyverét, az orosz huszárjátékot, de az olasz megnyitású partiban nem tudott előnyt elérni. Imponáló játékkal győzött a világranglista-vezető Viswanathan Anand az orosz Peter Szvidlerrel szemben, és félpontos előnyre tett szert. Megszerezte első győzelmét az orosz Alekszander Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand, beérték Kramnyikot. A hatodik játéknapon Lékó világossal az éllovas Ananddal mérkőzik meg.

A hétfői szabadnap után folytatódott a pontvadászat a Mexikó fővárosában zajló világbajnokságon. Az ötödik fordulóban a világos szín volt a nyerő, hárman is győzelemre vezették haderőiket. A számunka fontos negyedik játszma azonban gyorsan pontosztozkodással végződött, Lékó Péter nem tudott előnyt elérni Vlagyimir Kramnyik elleni partijában. Többen azt remélték, hogy Péter 1.d4-gyel próbálja igazi küzdelemre kényszeríteni az orosz világbajnokot, de nagymesterünk nem vállalta a kockázatát, hogy a láthatóan remekül felkészült Kramnyikkal szemben ismeretlen vizeken harcoljon.

Lépéscserével az olasz megnyitás került megjátszásra, a lépéssorrenddel Lékó elkerülte a világelső orosz huszárjátékát, amelyben a harmadik fordulóban Anandot vizsgáztatta. Kramnyik azonban jól ismerte a Lékó-Adams partit, amelyet nyolc éve játszottak, s könnyen egyenlített ki, logikus volt a még oly korai békekötés.

Forrás: [origo]

Fáradtságra, kimerültségre panaszkodott Viswanathan Anand a negyedik játszmája után, nagyon bosszantotta, hogy nyerőesélyes állást rontott el remire az orosz Alekszander Morozevics ellen. Az indiai exvilágbajnok a szabadnapon jól kipihente magát, s ennek kárát az orosz Peter Szvidler látta. Gyanútlanul ezúttal ő játszotta meg a spanyol megnyitás Marshall-támadását (a 2. fordulóban ő lepte meg Pétert a variban), de szembesülnie kellett Anand újabb "éles töltényével".

Szvidler bizonytalan volt, míg Vishy rendkívül magabiztos. A gyalogért cserébe az orosz sakkozó igazi ellenjátékot nem kapott. Anand nyitotta az a vonalat, majd azt megszállta. A pont sorsa azonban egy súlypont áthelyezéssel a királyszárnyon dőlt el.

Dicsérhetjük a világbajnokság legfiatalabb résztvevőjét, a 23 éves Alekszander Griscsukot is, meggyőző játékkal győzte le honfitársát, Alekszander Morozevicset. Elegendő volt egy óvatlan, a királyszárnyat meggyengítő gyaloglépés, Griscsuk remekül használta ki a lehetőséget, megszerezte első győzelmét.

Morozevicshez hasonlóan másodszor kapott ki Levon Aronjan. Az örmény Levon Aronjant felvillanyozta Lékó elleni győzelme, de kockázatos megnyitása nem vált be a rutinos Borisz Gelfanddal szemben. Az izraeli nagymester nem ijedt meg a bonyodalmaktól, leszerelte Aronjan akcióját, és döntő anyagi előnyével megadásra kényszerítette a vb titkos favoritját.

A keddi 5. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Peter Szvidler (orosz, 2735) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 1 - 0 (Benoni védelem, 48)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) 1 - 0 (Vezércsel, 41)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Olasz megnyitás, 24)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 3,5 pont
2-4. Borisz Gelfand, Alekszander Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik 3
5-7. Lékó Péter, Levon Aronjan és Alekszander Morozevics 2
8. Peter Szvidler 1,5

A 6. forduló párosítása:
Aronjan - Kramnyik
Gelfand - Morozevics
Griscsuk - Szvidler
Lékó - Anand