Választható lesz a nyugdíjpénztár-portfólió

Vágólapra másolva!
Választható portfóliós rendszert indít az OTP Magánnyugdíjpénztár 2008. január 1-jével, ami a pénztártagok számára lehetővé teszi, hogy befizetett tagdíjaikat az általuk kiválasztott kockázatú és várható hozamú befektetési csomagokban helyezzék el - jelentette be Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi tapasztalatok szerint eredményesebb a vagyonkezelés, ha a pénztár a befektetéseket a pénztártagok életpályájához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazítja, hosszabb távon pedig 1-2 százalékpontnyi hozamkülönbség is jelentősen befolyásolja a nyugdíj mértékét - hangsúlyozta Nagy Csaba.

A pénztártagok a törvényi előírásoknak megfelelően három befektetési csomag közül választhatnak. Az 5 éven belül nyugdíjba menőknek a legfeljebb 10 százalékos részvényarányt tartalmazó "klasszikus" portfólió, akiknek a nyugdíjazásig 15 évnél kevesebb van hátra, a 10-40 százalék közötti részvényarányú "kiegyensúlyozott" csomag, a fiataloknak pedig a 40 százalék feletti részvényarányú "növekedési" portfólió ajánlott.

A pénztár által kínált portfóliók közül az elmúlt tíz évben a "növekedési" teljesített a legjobban, referenciahozama 14,71 százalék, reálhozama 6 százalék volt. Hosszú távon a részvénybefektetések teljesítménye meghaladja a kötvénybefektetések hozamát, rövidebb távon azonban a referenciaindex ingadozik, ezért valóban csak hosszabb távon érdemes ebben gondolkodni - mondta az igazgató. A legkisebb kockázatú "klasszikus" portfólió referenciahozama 12,59 százalék, reálhozama 4,04 százalék volt 1997 és 2006. között, míg a "kiegyensúlyozotté" 13,25, illetve 4,65 százalék. A múltbéli teljesítmények természetesen nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményekre - mondta Nagy Csaba.

A portfólióválasztásra december 1-jéig van lehetőség, ezt követően legfeljebb hathavonta lehet változtatni, a váltás díja maximum 2000 forint lesz. Nagy Csaba a váltással kapcsolatban figyelmeztetett: lesznek rosszabb hozamú évek is, fontos, hogy a tagok olyankor ne meneküljenek át más portfólióba, mert ha rosszkor szállnak ki a befektetésből, a váltás sokkal többe kerül az átváltási díjnál. Akik nem választanak portfóliót, azokat a pénztár a törvényi előírások szerint, a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik száma alapján automatikusan besorolja a megfelelő portfólióba.

A választható portfólió bevezetését illetően több ország - Észtország, Litvánia, Szlovákia - lekörözte Magyarországot, sőt Szlovákiában eleve így indították a rendszert. Nagy Csaba szerint ennek is van előnye: tanulni lehet más országok tapasztalataiból.