Kétezer forint a német villanyszerelők minimális órabére

Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől lépett életbe Németországban a villanyszerelő szakmában fizetendő minimális órabér. Eszerint a volt keletnémet tartományokban legalább 7,7 eurót (kétezer forintot), míg a nyugaton 9,2 eurót (2400 forintot) kell fizetni. Az órabérek a németeknél dolgozó külföldiekre - így a magyarokra is érvényesek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A 270 ezer villanyszerelő számára szeptember 1-jei hatállyal 7,70, illetve 9,20 euró a legalacsonyabb bér, attól függően, hogy a keleti vagy a nyugati tartományokban dolgoznak. Az építőiparban már 1996 óta létezik minimumbér, az utóbbi években további négy szakmában - festés-mázolás, épületbontás, tetőfedés, valamint a takarítói szolgáltatások - vezették be. Még vita tárgya a postások ügye, és a munkakölcsönző cégeknél sem sikerült a tervezett szabályozás.

Nincs egységes, országos minimálbér

Az egyes szakmákra megállapított minimumbérek egyébként azokra a külföldiekre is érvényesek, akik Németországban dolgoznak.
Országos szinten még nincs minimálbér Németországban, bár politikai vita zajlik a kérdésről. A munkáltatói oldal többsége azért utasítja el a minimumbér intézményét, mert szerinte számos cég a minimálisan elvárt kereseti szint mellett már nem képes talpon maradni az éles versenyben, miközben megnehezíti az alacsony képzettségű dolgozók elhelyezkedését, ami összességében a munkanélküliség emelkedéséhez is vezet.