Jobb lehet a karrierlehetőség az agráriumban

Vágólapra másolva!
A következő hét évben Magyarország 30 százalékkal növeli agrártermelését, ezért a leendő szakemberek találnak elfoglaltságot választott szakmájukban - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi -, Kertészettudományi-, valamint Tájépítészeti Karának közös tanévnyitóján.
Vágólapra másolva!

A miniszter úgy vélte, az EU nem jó úton jár szakmailag, amikor a mezőgazdasági termelést visszafogja, hiszen a Föld keleti oldalán növekszik az élelmiszer iránti kereslet, miközben a nyugati felén másodlagos energiahordozókká alakítják az arra alkalmas terményeket.

Több szakember kell a növekvő termeléshez

A szűken vett agrárgazdaság jelenleg Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 3,5-4 százalékát adja, de az "agrobusiness" már 13-14 százalékra rúg. A mezőgazdaság exportja 3,6 milliárd, míg az import csak 2,5 milliárd eurót tesz ki - sorolta a számokat a miniszter. Végezetül közölte, hogy az unió elfogadta az ország hét évre szóló agrárfejlesztési programját, amely 30 százalékos termelésnövekedést irányoz elő.