Megdorgálták a tolókocsisokkal kiszúró MÁV-ot

Vágólapra másolva!
Hátrányba hozta a MÁV a kerekes székes utasokat - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A mozgáskorlátozottaknak ugyanis hét nappal előbb írásban kellett bejelentenie, ha vonatra akartak szállni, különben nem biztosították a szükséges emelőket. A MÁV megnyugtatásul közölte: azóta változtak a szabályok.
Vágólapra másolva!

A MÁV megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint azzal, hogy a kerekes székes utasoknak egy héttel előre be kellett jelenteniük írásban, ha vonattal akartak utazni. Egy mozgáskorlátozott utas emiatt panaszt tett: szerinte az eljárás megalázó, és lehetetlenné teszi a nem tervezett, de szükséges utazások lebonyolítását.

A MÁV 93 helyszínen 98 mobil emelővel rendelkezik, de ezeket - technikai okokból - csak 40 állomáson lehet használni, és csak akkor, ha egy héttel előre szól az utas. Az egyhetes határidőt azzal indokolták, hogy technikailag fel kell készülni a kerekes szék szállítására: mobil emelőt kell szerezni, és a működtető személyzetnek is ott kell lennie, ahol az utas ki- és beszáll. A vasúttársaság szerint az emelőket nehéz mozgatni, és a vasutasok csak külön képesítéssel tudják őket működtetni.

Az EBH azonban nem fogadta el a MÁV védekezését, szerintük ugyanis nem olyan bonyolult a szerkezetek kezelése, hogy az érintett állomásokon ne lehetne egy-egy dolgozó, aki ért hozzá. Ráadásul a kezelési utasítás szerint nagy erő sem kell hozzá, hiszen nők is működtethetik a szerkezetet - olvasható az EBH határozatában.

A MÁV-START Zrt. - amely nyár óta a személyszállítást bonyolítja - az [origo] megkeresésére közölte: az EBH döntésétől függetlenül azóta változott a helyzet: egy kerekes székes utasnak elég egy nappal előbb bejelentenie, ha mobil emelőre van szüksége az utazáshoz. A csoportosan utazó mozgáskorlátozottaknál azonban továbbra is megmaradt a hétnapos határidő. A cég szerint erre - egyelőre - mindenképpen szükség van, mert ilyenkor változtatásokra van szükség a járatoknál, megfelelő peronra kell például irányítani a szerelvényt. A MÁV adatai szerint évente körülbelül ötszáz mozgáskorlátozott utazik vonaton.