Vágólapra másolva!
Sajó András akadémikust, az MTA Jogtudományi Intézetének kutató professzorát, az ME korábbi előadóját a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tagjai közé választotta.
Vágólapra másolva!
Miért büntetünk?/sajo/index.htmlSajó András előadása az ME-n

A tekintélyes bírói testület az Európa Tanács tagállamai által szignált Emberi Jogok Európai Egyezményének betartása fölött őrködik. A bíróság egyéni vagy állami panaszokat, ún. kérelmeket bírál el. Ítéletük kötelező jellegű, vagyis az érintett államok kötelesek végrehajtani a rájuk rótt feladatokat. Az egyezmény által különösen védett jogok közé tartozik például a véleménynyilvánítás szabadsága, a választójog, a gondolat, lelkiismeret és a vallás szabadsága.

Ha úgy véljük, hogy az egyezményben kiemelt jogaink közül bármelyik sérült, abban az esetben a taláros testülethez fordulhatunk. Általános panaszok nem nyújthatók be, a kérelmezőnek minden esetben személyesen kellett elszenvednie a jogsértést. Az Emberi Jogok Európai Bírósága a különösen bonyolult ügyekben lehet a sértettek végső mentsvára, hiszen a szabályzat előírja, hogy csak akkor fordulhatunk ide, ha a vélelmezett jogsértésben érintett államban már minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettünk.

A bíróság létszáma tizenkét új, emberi jogi bírával egészült ki újra a teljes létszámra, köztük hat új és hat újraválasztott tag található. Előbbiek (így Sajó András is) 2008. február elsejétől, utóbbiak idén november elsejétől töltik be tisztségüket. A bírákat az egyezményt ratifikált tagállamok által jelölt három-három név közül választják ki. A megbízatás hat évre szól, a bírák újraválaszthatók. A magyar bíra mellett az új tagok között találunk albán, ciprusi, spanyol, macedóniai és grúziai jogászt is.

Sajó András 1949-ben született Budapesten. Jogi tanulmányait az ELTE-n végezte, majd Strasbourg-ban és Coimbrában, az Academie de Droit Comparé képzésén szerzett újabb diplomát. 1995-től az MTA levelező, 2001-től rendes tagja. Szakterülete a jogszociológia, a jogfilozófia, a polgári jog és az összehasonlító alkotmányjog. 1972 óta az MTA Jogtudományi Intézetének munkatársa, 1995-től kutatóprofesszora. Tanított a Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Közép-Európai Egyetemen, 1997-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora. Külföldön is tevékenykedett vendégtanárként: Saarbrückenben, Chicagóban is megfordult, a kilencvenes évek óta pedig két new york-i és a torontói egyetemen is rendszeresen oktat. 1987-ben Akadémiai Díjat kapott, tavaly Prima Primissima díjjal ismerték el tevékenységét.

Az emberi jogok védelme terén jelentékeny Sajó András munkássága. Alapítótagja és szóvivője volt a Halálbüntetést Ellenzők Ligájának, alapítója volt az Alkotmány és Jogpolitikai Intézetnek, tanácsadója és tagja volt az Európai Roma Jogok Központjának és a Magyar Helsinki Bizottságnak, jelenleg pedig a new york-i Open Society Justice Initiative 11 tagú igazgatótanácsának egyik tagja. Emberi jogi témájú előadásait többek között New Yorkban, Sidney-ben, Torontóban és Oxfordban hallgatták.