Vágólapra másolva!
Amikor José Mourinho helyére a sokak számára teljesen ismeretlennek számító Avraham Grant került Chelsea FC kispadjára, akkor sokan úgy vélték, hogy az új szakvezető csak a tulajdonos, Roman Abramovics bábja lesz. Az utóbbi hetek eseményei azonban ennek némiképp ellentmondanak, főleg az a tény, hogy az ukrán csatár, Andrij Sevcsenko a legutóbbi két összecsapáson csak kispados volt.

A Chelsea tavaly nyáron klubrekordnak számító összeget, 46 millió eurót fizetett ki az ukrán támadóért, és az első jelek meglehetősen bíztatóak voltak: Sevcsenko rögtön bemutatkozásakor, a Community Shielden gólt szerzett a Liverpool FC ellen, és első bajnoki góljára sem kellett sokat várni, a második fordulóban betalált a Middlesbrough FC kapujába.

Az újabb találatra a Premier League-ben azonban további hat játéknapot kellett várni, és Seva sehogyan sem tudta elkapni a fonalat új klubjában. Pedig nem lehet mondani, hogy José Mourinho nem szavazott neki bizalmat: az első 16 mérkőzésen 14-szer a kezdők között küldte a pályára, de Sevcsenko ez idő alatt mindössze háromszor volt eredményes - míg Didier Drogba ezeken a találkozókon nyolc találatot ért el.

Először a 16. fordulóban, a Newcastle United elleni bajnokin fordult elő, hogy Sevcsenko csak a kispadon kapott helyet, és innentől kezdve többnyire valóban csak csere volt: a hátralévő időszakban mindössze hét alkalommal kapott helyet a kezdők között, nyolcszor pedig menet közben állt be a Premier League-ben, és az idény végén sérülése miatt nem is állhatott a csapat rendelkezésére.

Így tehát összességében 30 bajnoki mérkőzésen szerepelt, és négy találatot ért el, amihez még jött három BL-találat, további három gól az FA-kupában és kettő a Ligakupában. A számok tehát egyáltalán nem azt mutatják, hogy Mourinho különösebben mellőzte volna Sevcsenkót, inkább arról volt szó, hogy többször is úgy érezte: van nála jobb formában lévő támadója, esetleg csak egycsatáros szisztémát alkalmazott.

A jelenlegi pontvadászat elején már inkább igaz volt, hogy a portugál szakember nem számított az ukrán csatárra, igaz, Sevcsenko sérüléssel is bajlódott. Mourinho mindössze kétszer tette be a kezdő tizenegybe ebben a szezonban az egykori aranylabdást: a hatodik fordulóban a Blackburn Rovers ellen (a mérkőzés gól nélküli döntetlenre végződött), majd a Rosenborg BK ellen a BL-ben (itt 1-1- lett a végeredmény, a Chelsea találatát Sevcsenko fejelte). Több lehetősége pedig nem volt arra, hogy játszassa Sevcsenkót, hiszen a norvégok elleni találkozót követően távozott a klubtól.

Grant kinevezését a legtöbben úgy értékelték, hogy az izraeli mester csak a tulajdonos, Roman Abramovics "szócsöve" lesz, és a csapat összeállítása eleinte valóban ezt sugallta. Az új tréner első két bajnokiján, a Manchester United és a Fulham FC ellen, Sevcsenko egyaránt a kezdőtizenegyben szerepelt, a Vörös Ördögök ellen egyedüli támadóként, utóbbi mérkőzésen pedig Drogba partnereként.

A Fulham ellen úgy tűnt, hogy Grant valóban igyekezett több teret adni az ukránnak, aki amolyan árnyék-ékként szerepelt, és a szabadrúgások elvégzését is rábízta. Sevának azonban nem ment a játék, és az angol lapok tudósításai szerint minél jobban igyekezett, annál rosszabb volt a helyzet. Grant végül az 54. percben cserélte le, és Sevcsenko állítólag az első volt, aki a mérkőzést követően elhagyta az öltözőt, hogy repülőgépre szálljon, és Milánóba utazzon, hogy ott ünnepelje 31. születésnapját, amely éppen a találkozó napjára esett.

A jelek szerint pedig ez a két meccs meggyőzte arról Grantot, hogy Mourinhónak igaza volt, amikor mellőzte Sevcsenkót. A legutóbbi két összecsapáson ugyanis az ukrán csak a kispadra került, a Valencia CF ellen be sem cserélték, és a Bolton Wanderers ellen is csak csere volt, pedig ezen a találkozón Drogba eltiltás miatt nem játszhatott.

Ennek ellenére Grant Salomon Kalout jelölte csatárnak, aki gólt is szerzett, majd megsérült, de Sevcsenko még ekkor sem állhatott be: a második félidőben már Claudio Pizarro volt az előretolt ék. Sevcsenkót végül a 73. percben, Florent Malouda helyére, a középpálya bal oldalára cserélte be a mester. Az ukrán támadó becsületére legyen mondva, a rá bízott taktikai utasításokat betartotta, és igyekezett megakadályozni a boltoniak felfutó jobbhátvédjét, Joey O'Brient abban, hogy beadásokkal veszélyeztessen.

A meccs után az angol újságírók persze azonnal rákérdeztek Grantnál arra, hogy mit gondol Sevcsenkóról, de az izraeli szakvezető természetesen diplomatikusan válaszolt: "Azért fizetnek, hogy döntéseket hozzak, és az én felelősségem a csapat összeállítása. Sevcsenko egy remek játékos, de ezen a mérkőzésen másokra volt szüksége a csapatnak. A szezon nagyon hosszú, és biztos vagyok benne, hogy még sok örömet fog okozni a Chelsea szurkolóinak".

Augusztus vége óta először nyert a Chelseahttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20071007-ez-tortent-a-topligakban-vasarnap.html?pIdx=1