Ezreket bocsátanak el a BBC-től

Vágólapra másolva!
A BBC nyolc évtizedes történetének legnagyobb leépítési tervét fogadta el szerdán a világ első számú közszolgálati médiacsoportjának irányító testülete; a pontos számok csak másnap válnak ismertté, de az érdekképviseletek máris sztrájkokat helyeztek kilátásba. Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója szerdán terjesztette a tévé- és rádiótársaságot felügyelő BBC Trust elé takarékossági terveit, amelyeket a testület az aznapi bejelentés szerint egyhangúlag támogatott.
Vágólapra másolva!

A terv részleteit csütörtökön hozzák nyilvánosságra, de előzetes, nem hivatalos értesülések szerint akár 2800 állás is veszélybe kerülhet, vagyis a BBC teljes - jelenleg 23 ezer fős - alkalmazotti állományának több mint a 10 százaléka elvesztheti munkáját.A leépítések nagy része állítólag a BBC világszerte minőségi etalonnak tekintett hírszolgáltató részlegét, a kétezer újságírót foglalkoztató BBC Newst, valamint az ugyancsak világhírű dokumentumfilm-részleget érintené. A BBC Newstól állítólag ötszáz főt menesztenének, összevonva a tévés, a rádiós és az internetes hírszerkesztőségeket.

Thompson szerint a BBC-nek a következő hat évben 2 milliárd fontot (750 milliárd forintot) kell valahogy megtakarítania, miután a kormány az előrejelzett inflációnál - és a BBC által kértnél - kisebb mértékű díjemelést hagyott jóvá.A BBC tévé- és rádiócsatornáin soha nincs reklám, a társaság kizárólag a minden brit háztartás által kötelezően fizetett, jelenleg évi 133,50 fontos előfizetési díjból, valamint saját gyártású programjainak értékesítéséből él.

A leépítés a minőség rovására mehet

A szakszervezetek és a BBC újságírói attól tartanak, hogy a tömeges leépítés a minőség rovására fog menni. Név nélkül nyilatkozó vezető szerkesztők a szerdai brit lapoknak azt mondták: a sztrájk már eldöntött tény.Az érdekképviseletek előzetes hírek szerint már a jövő hónapra sztrájksorozatot terveznek, és a legnagyobb nézettségű karácsonyi időszakot is munkabeszüntetések fenyegetik, ha addig nem sikerül elérni a leépítési tervek módosítását.

A takarékossági csomagban egyébként hírek szerint szerepel a BBC két nagy londoni központja közül az egyiknek, a Television Centre-nek az eladása is, és a cég hírszolgáltatási műsorainak összevonása a másik nagy központban, a Broadcasting House-ban.A BBC-t a leépítési tervek mellett több komoly etikai botrány is sújtotta az utóbbi időben.

A cég néhány hete például egy időre felfüggesztette tévé- és rádióállomásainak összes betelefonálós vetélkedőműsorát, miután kiderült: többször előfordult a kvízműsorok eredményeinek meghamisítása.

Október elején pedig benyújtotta lemondását a BBC televízió fő, egyes csatornájának (BBC One) intendánsa, miután - szintén hamisítás miatt - botrányba fulladt a brit uralkodóról készült dokumentumfilm előzetesének bemutatója is. Kiderült ugyanis, hogy a produkciós cég a sajtóbemutatóra készített beharangozóban egy jelenetsort nem a valóságnak megfelelő sorrendben vágott össze, igyekezve "izgalmasabbá" tenni az előzetest. Az eset után a BBC - példátlan módon - kénytelen volt elnézést kérni II. Erzsébet királynőtől.