A Fidesz ifjúsági tagozata is elítélte a Magyar Gárdát

Vágólapra másolva!
A Fidesz ifjúsági tagozata is elítélte a Magyar Gárdát abban a nyilatkozatban, amelyet a határon túli magyar pártok ifjúsági tagozataival közösen fogadtak el szombaton. A szervezetek véleménye szerint a gárda a magyarság érdekeivel ellentétben, csupán politikai haszonszerzés miatt képvisel szélsőséges álláspontot.
Vágólapra másolva!

Közös nyilatkozatban ítélték el a Magyar Gárdát és a Benes-dekrétumok megerősítését a határon túli magyar pártok ifjúsági szervezetei és a Fidesz ifjúsági tagozata szombaton. A nyilatkozatot Komáromban, a Magyar Állandó Ifjúsági Értekezletén írták alá a szervezetek - mondta el Loppert Dániel, a Fidesz ifjúsági tagozatának vezetője.

A Magyar Gárda elleni nyilatkozat aláírói elutasítanak minden olyan szerveződést, amely a határon túli magyarság védelmének nevében, de valójában azok érdekeivel ellenében, egyszerű politikai haszonszerzés céljából képvisel szélsőséges és idegengyűlölő álláspontot. "Ezért a Magyar Gárdát a jogos nemzeti sérelmek orvoslására rossz megoldásnak tartjuk. Véleményünk szerint kifejezetten káros, ha a környező államokra bárki potenciális katonai ellenségként tekint" - áll a nyilatkozatban.

Az aláíró szervezetek felkérték az összes a Kárpát-medencében élő magyart, hogy minden káros, szélsőséges és militáns kezdeményezést utasítsanak el és azokhoz ne csatlakozzanak. Loppert elmondása szerint a Magyar Gárdát elítélő nyilatkozat elfogadása egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy a szervezet október 21-én újabb "gárdisták" avatására készül.

A nyilatkozat a Magyar Gárda mellett úgyszintén elítéli a szomszédos országok azon szervezeteinek működését, amelyek kirekesztő és szélsőséges nézeteikkel sértik a határon túli magyarság önazonosságát.

A Benes-dekrétumokat is elvetik

A Magyar Állandó Ifjúsági Értekeztet (MÁIÉRT), amelyet idén nyáron hoztak létre az említett szervezetek, egy másik nyilatkozatot is elfogadott, amelyben elítéli a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovákiai országgyűlési határozatot.

A nyilatkozat aláírói szerint minden olyan döntés, amely a kollektív bűnösség elvét megerősíti, az Európai Unió és valamennyi demokratikus állam számára deklaráltan elfogadhatatlan, valamint ellentétes az egyetemes emberi jogokkal és az unió elveivel.

A MÁIÉRT tagja, így a mostani nyilatkozat aláírói között van a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ifjúsági szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ifjúsági fóruma, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja Via Nova ifjúsági csoportja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ifjúsági szervezete, a Burgenlandi Magyar Népfőiskola, valamint a Fidesz ifjúsági tagozata és a Magyar Ifjúsági Közösség.