109. Gyurkovits Tibor - Skopje, Macedónia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Skopjéről mesél Gyurkovits Tibor.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Adódott egy lehetőség arra, hogy létrehozzak, megalkossak valami maradandót, amire egész életemben büszke lehetek. Lehetőséget kaptam arra, hogy kidolgozzam a macedón távközlési cég üzleti ügyfelekre vonatkozó stratégiáját. A cég menedzsmentjének ez annyira megtetszett, hogy rám bízták ennek a gyakorlatba ültetését is. Jelenleg egy 61 fős szervezetet irányítok, és a macedón üzleti telekommunikációs piac meghódításán fáradozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Ami a környezetet illeti, az emberek kedvesek, udvariasak és segítőkészek, egy kisvárosi élet zajlik itt, bár Skopjénak 800 000 lakosa van. Amikor a lakásomat kiválasztottam, a helyi kollégák figyelmeztettek, hogy reggelente nagy a forgalom, a külvárosban eszembe se jusson lakást bérelni. Nos, ez itt, helyi viszonylatban azt jelenti, hogy kb. öt autó áll a lámpánál, tíz-tizenöt perc alatt beérek a munkahelyemre, a budapesti csúcsforgalomról szerencsére fogalmuk sincs. Az emberek nagyon közvetlenek, mediterrán életérzés uralkodik, nyáron mindenki valamely kávéház vagy étterem teraszán beszélget, vagy csak egyszerűen élvezi a napsütést, sétálgat. A város különlegessége a hangulatos óváros, a Charshija, mely a sikátoros utcáival, aranyékszer-üzleteivel a mesés kelet hangulatát idézi.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Több napsütés, kedvesebb, bizakodóbb, nyitottabb emberek, mediterrán lazaság, jobb közbiztonság, egészségesebb ételek. Vállalkozások szempontjából a Balkán adóparadicsoma, a munkaadókat 12 százalék profitadó, a munkavállalókat pedig 12 százalékos jövedelemadó "sújtja". Görögország legközelebbi tengerparti nyaralóhelye két és fél órányi autóútra található.

Miben rosszabb?
Tudom, hogy bután hangzik, de az áruválaszték hiánya, pedig mindent lehet kapni, ám néha hiányzik a tizenötödik fajta fogkrém elméleti megvételének a lehetősége. Hiába, a globalizációnak is vannak előnyei.

Mi hiányzik Magyarországról?
Az anyanyelvem, a kulturális élvezetek (színházak, múzeumok, kiállítások), csülök Pékné módra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A gyönyörű tájak, az allűröktől mentes, nyíltszívű emberek, na meg a kólaautomata, aminek működéséről van egy kis sztorim. Csak papírpénzt fogad el, ami önmagában nem olyan nagy tragédia, viszont a következő dolog, amivel szembesül a magamfajta rutintalan vásárló: hogy ha 35 dinárba (140 forint) kerül a kóla és te 50-est (200 forint) dobtál be, akkor nem ad vissza, és ekkor kezd derengeni, az első látásra furcsának tűnő kóla és édesség kombináció egy automatában megoldás. Sebaj, amikor ezen is túljutottam, választottam két édességet, és boldogan vettem ki a kólát. Azon, hogy a gép a maradék 5 dinárt (20 forint) nem adta vissza, már nem is csodálkoztam. Dobozos üdítőről lévén szó, egy kicsit meglötyköltem a vége felé, hogy van-e benne még kóla, és egy furcsa kopogó hangra lettem figyelmes. Először nem láttam semmit, majd újra meglötyköltem, újra a kopogó hang. Aztán rájöttem, hol van a visszajáró 5 dinár: a doboz alján lévő mélyedésben celluxszal odaragasztva!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az átlag életszínvonal sokkal alacsonyabb, mint otthon, elég jelentős a munkanélküliség.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A macedónok nagy kávéivók, minden magára valamit is adó étteremben legalább öt-hatfajta kávét lehet kapni. Ára kb. 50-60 dinár (200-240 forint). Egy sör átszámolva 300 forint, egy buszjegy 140 forint, egy óra parkolás 200-240 forint, egy mozijegy pedig 600 forintba kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
A lakások bérleti díját inkább a lakás mérete és felszereltsége határozza meg, nem elsősorban az elhelyezkedése. Egy átlag kétszobás lakás bérlete a belvárosban 12 000-15 000 dinár (50 000-65 000 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Többet tudok félretenni, mint otthon. A nyugdíjamra spórolok (és ez nem vicc), illetve a lányaim boldogulását elősegítő tervek megvalósítására gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Véletlenül kerültem a telekommunikáció területére, és azonnal megfogott a dinamizmusa. Szervezés, kreativitás, tárgyalás, mindez a számok bűvöletében. A jelenlegi munkámat egyszerűen imádom.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabbak, mosolygósabbak, kiegyensúlyozottabbak az emberek, a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Reménykedem, hogy egyszer otthon is lehet emberhez méltóan élni, álmodni. Tartok attól, hogy ez belátható időn belül nem fog megvalósulni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legnagyobb macedón énekes sztár, Tose Proeski tragikus halála.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
2008-ban a macedón miniszterelnök-helyettes lesz az IMF és a Világbank közgyűlésének elnöke.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A hegymászás, túrázás és a görkorcsolya, tekintettel arra, hogy van egy csodálatos, kb. öt kilométer hosszú, a folyópart mellett kanyargó, kiépített görkorcsolyapálya.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Elméletileg színház, mozi, étterem, bár, illetve zenés szórakozóhely közül lehet választani, gyakorlatilag azonban az egyéves ikerlányaim "rabja" vagyok hétvégeken.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt kívánom, hogy a gyermekeim ott éljenek magyarként, ahol a lehető legjobban érzik magukat!

<