Demján: Takarékszövetkeztek, irány a város!

Vágólapra másolva!
A szegénység takarékosságra ösztönöz, amiben jelentős szerep hárul a takarékszövetkezetekre - állította Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke csütörtökön Debrecenben, a takarékossági világnap alkalmából rendezett ünnepségen.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor emlékeztetett arra, hogy a takarékszövetkezeti szektor az egyetlen olyan pénzügyi szervezet, amely többségében magyar tulajdonban van. A betétállomány közel 15 százaléka van a takarékszövetkezeteknél, ugyanakkor részesedésük a teljes magyar pénzpiacból csak 5 százalék.

Megemlítette, hogy a hazai bankrendszer jövedelmezősége kétszer akkora, mint a takarékszövetkezeteké. Rámutatott: ma szigorúbb követelmények érvényesülnek a piacon, az EU-szabályok rendkívül kemények, ezért a megmaradás a tét.

Szerinte a takarékszövetkezetek megmaradása, versenyképességének helyreállítása érdekében a szektor összefogását sürgette. A globalizáció és az EU-tagság kihívásaira régi bevált gyakorlatot ajánlott: az összefogást és a változtatást. Hangsúlyozta, hogy be kell menni a városokba, ahol új fiókokat kell nyitni.

Felhívta a figyelmet, hogy a posta monopóliumának megszűnése "hatalmas újrakezdést jelent" a takarékszövetkezeteknek. Sürgette a biztosítási üzletágban való részvételt, az összefogást a kis- és középvállalkozásokkal. "A kis- és középvállalkozások jellemzően magyar tulajdonban vannak, a takarékszövetkezetek szintén, s e két szektornak egymásra kell találnia" - fűzte hozzá.

Szorgalmazta továbbá a 18 százalékos önkormányzati részesedés növelését, kitörési pontnak nevezve a szövetkezetek erőteljes bekapcsolódását az önkormányzati finanszírozásba. Szólt arról, hogy jelentős potenciált jelent a takarékszövetkezetek által vezetett egymillió 100 ezer számla, de ez is növelhető.

Úgy vélekedett, hogy Magyarország nehéz helyzetben van. Szavai szerint 10-25 évig még Magyarország lesz az Európai Unió egyik leggyengébb láncszeme, függetlenül attól, mit mondanak a politikusok.

A takarékszövetkezeteknek az országban 1650 fiókja és 7750 alkalmazottjuk van. Mérlegfőösszegük összesen 1191 milliárd forint, saját tőkéjük 84 milliárd forint, adózás előtti eredményük pedig 8,6 milliárd forint. A takarékszövetkezetek 570 önkormányzat számláját vezetik, és 607 pénzkiadó automatát működtetnek.