Duchovny: Felnőtt sorozatot csinálok

Vágólapra másolva!
Az HBO-n november 6-án indul az ötletesen Kaliforgiá-nak fordított Californication, melyben az X-akták-ból ismert David Duchovny borzolja a nézők idegeit. A színész öt év kihagyás után tért vissza komolyabban a televíziózáshoz, de a provokatív szereppel megint egyből az érdeklődés középpontjába került.
Vágólapra másolva!

A bevezetőben azért tituláltuk ötletesnek a fordítást, mert jól visszaadja az eredeti cím hangulatát: a Californication ugyanis a "California" és a "fornication" szavak összevonásával jött létre, melyek közül az utóbbi "paráználkodás"-t, "fajtalankodás"-t jelent. Más kérdés, hogy az így keletkezett szót a Red Hot Chili Peppers terjesztette el azonos című albumával - igaz, erre a sorozatban is történik utalás, hisz a Duchovny által alakított író (az együttes több számában is megjelenő alak után) Dani Californiának nevezi el ügynöke és barátja, Charlie titkárnőjét.

A Kaliforgiá-nak tehát már csak címe is sokat elárul, amit a tartalom sem hazudtol meg: kétségkívül az év legbotrányosabb sorozatáról van szó, melynek már első epizódjában is több meztelen jelenetet láthatunk - ami pedig nem éppen megszokott az átlag amerikai sorozatokban. Ehhez jönnek még az olyan polgárpukkasztó ötletek, mint például az ima közbeni orális szex, amiben egy apáca részesíti a Duchovny által játszott karaktert - a jelenet persze kivívta több vallási szervezet ellenérzését, sőt Ausztráliában azok a cégek is tiltakoztak, amelyek reklámszerződésben állnak a sorozatot leadó csatornával.

Duchovny azonban minden fontosabb fórumon megvédi a Kaliforgiá-t: szerinte a szó legnemesebb értelmében felnőtt produkció, hiszen felnőtt problémákról és felnőtt örömökről szól, a kendőzetlen szexjelenetek is csupán ez utóbbiak bemutatását szolgálják. A színész egyébként imádja a hetvenes évek szexkomédiáit, ezért is vállalta el örömmel a szerepet ebben az új sorozatban, amely erotikus és humoros jelenetekben egyaránt bővelkedik.

Az 1960-as születésű színész egyébként már korábban is megmutatta, hogy nem idegenkedik a szexuális tartalmú produkcióktól. Egy 1987-es sörreklám és pár jelentéktelenebb film után a Twin Peaks-ben kapott visszatérő szerepet, ahol egy transzvesztita ügynököt kellett alakítania. Ezután a ShowTime hosszú ideig futott erotikus sorozatához, az itthon Vörös cipellők címmel játszott Red Shoe Diaries-hez adta kölcsön a hangját: az eredetiben ő suttogta el a sikamlós történeteket a képek alatt.

A Kaliforgia középpontjában a kiégett író, Hank Moody áll, aki ihlet híján szexszel, italozással és drogozással múlatja idejét. "Hank nem igazán mond nemet semmire. Ez nem olyan, mintha minden nőt fel akarna szedni és állandóan a drog után hajtana. Azt hiszem, elvesztett valamit. Amíg csak magában üldögél, egészen jól van, de ha piát, kokaint vagy akár nőt kínálsz neki, egyszerűen csak elfogadja" - fogalmazta meg a szerep lényegét Duchovny egy, a Radio Timesnak adott interjúban.