Vágólapra másolva!
Az idény közbeni Super Bowlnak elkeresztelt Indianapolis Colts-New England Patriots összecsapást a vendégek nyerték óriási hajrával a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) legutóbbi játéknapján. A Denver Broncos hatalmas verésbe szaladt bele Detroitban, míg a San Diego Chargers-Minnesota Vikings meccsen két új NFL-csúcs is született.

A Dallas az egyik legkomolyabb riválisával, az Eaglesszel csapott össze, de a találkozó képén ez egyáltalán nem látszott, hiszen a Cowboys könnyedén győzte le a Phillyt. Tony Romo három passzolt TD-je mellett Julius Jones és Marion Barber is futott egyet-egyet, ezt a tempót pedig nem bírta az Eagles, mely már a félidőben 14 pontos hátrányba került, és később nem is tudott felállni.

Romo tökéletesen játszott össze Terrell Owensszel, aki 10 elkapással 174 yardot szerzett. A Cowboys megérdemelten nyert 38-17-re, és ezzel 7-1-es mérleggel áll az NFC Keleti csoportjának élén, amire 1995 óta nem volt példa.

A Colts - Patriots meccset az NFL úgy kezelte, mintha egy szezon közbeni Super Bowl lenne. Minden műsorukban foglalkoztak a találkozóval, külön összeállítások készültek rá, minden mérkőzés elhalványodott emellett, a veretlenek csatája mellett. Ugyanis még sosem fordult elő, hogy ilyen kései fordulóban találkozott volna két százszázalékos csapat.

A Colts meglepte a New Englandet, Joseph Addai futójátékával hatékonyan haladtak, ráadásul a futójátékos elkapásokban is jeleskedett, míg a Patriots támadói kevésbé találták a helyüket. Sokáig úgy nézett ki, hogy a Colts ismét képes lesz fölülmúlni nagy riválisát, azonban a hajrában a vendégek elszántabbak voltak.

Kilenc perccel a vége előtt még 10 pontos hátrányban voltak, de alig hat perc alatt megfordították az állást, majd egy labdaszerzéssel bebiztosították a győzelmet. Az év, ha nem az évtized meccsét a New England nyerte 24-20-ra.

A Houston Texans idegenben győzte le az idén is gyengélkedő Oakland Raiderst. Egyik alakulat sem a szezon elején kezdőnek kijelölt irányítójával kezdett, de az Oaklandnél ez nem JaMarcus Russell játékát jelentette, az első helyen draftolt irányító bemutatkozása még várat magára.

Helyette Josh McCown passzolt a Raidersnél, de három labdát eladott, és ez a vereséggel volt egyenértékű. A Texans sem játszott kiemelkedően jól, azonban kevesebbet hibázott ellenfelénél. Az egyébként kiegyensúlyozott találkozót 24-17-re nyerte a Houston.

A Seattle erősen kezdte a Browns elleni meccset, hamar előnyhöz is jutott, de a végére elfáradt, így a Cleveland fel tudott jönni, sőt, a negyedik negyedben még a vezetést is átvette. A rendes játékidő utolsó másodpercében Josh Brown mezőnygóljával kiegyenlített a Seahawks, így jöhetett a hosszabbítás, ahol Phil Dawson field goalja a győzelmet jelentette a Brownsnak. A találkozón mindkét csapat inkább a passzjátékra alapozott, azonban a Browns a befejezést Jamal Lewisra bízta, aki így 4 TD-t futott, ilyenre korábban csak három clevelandi játékos volt képes.

Forrás: EPA

Kevin Faulk útban a győztes touchdown felé a Colts-Patriots csúcsmeccsen

Az Atlanta Falconsnál beígérték Byron Leftwich kezdését, ám most újra Joey Harrington irányított a 49ers ellen. A San Francisco nem volt jó formában, négy labdát is vesztett, ráadásul Frank Gore, a kezdő futójátékos sem játszhatott sérülés miatt. A Falconsnál Warrick Dunn kerek 100 yarddal vette ki a részét a támadójátékból, ő tett hozzá legtöbbet egyénileg a győzelemhez. A 20-16-os diadal a Falcons idei második sikere volt, a 49ers pedig a jó kezdet után sorozatban hatszor zakózott.

A San Diego - Minnesota találkozó két nagyszerű futójátékos csatája is volt, melyet a Vikings újonca, Adrian Peterson nyert meg. LaDainian Tomlinsont jól kivette a játékból a Minnesota, így a Chargers a passzjátékhoz nyúlt, de azzal sem voltak túl eredményesek. Nem úgy Peterson, aki három touchdownt futott, de ennél sokkal fontosabb, hogy 296 yardot, mellyel új ligarekordot állított be.

A korábbi csúcsot Jamal Lewis tartotta 295 yarddal egy mérkőzésen. Peterson jó úton halad afelé, hogy a NFL egyik legkiemelkedőbb futójátékosa legyen. A mérkőzést 35-17-re nyerte a Vikings. A találkozó egy másik új NFL-rekordot is hozott, Antonio Cromartie egy rossz mezőnygól-kísérlet után 109 yardos touchdownt szerzett, mely immáron a leghosszabb TD a liga történelmében.

A Carolina Panthersnél Vinny Testaverde sérülés miatt nem léphetett pályára, míg Vince Young pont sérülésből tért vissza. A meccs leginkább a védelmekről és a gyengélkedő támadó egységekről szólt. A Carolina annak ellenére nem tudta megszorongatni a Titanst, hogy négy labdát is szerzett. Young nem fogott ki jó meccset, de LanDale White kihúzta csapatát a pácból és 100 futott yarddal komoly szerepet vállalt a győzelemből.

A Denver Broncos számára borzasztóan kezdődött a Lions elleni találkozó, és a folytatásban még tovább romlott a helyzet. Jay Cutler még az első negyedben megsérült, helyére Patrick Ramsey érkezett, de ő sem tudott mit tenni a lehengerlően játszó Oroszlánok ellen. A Detroit 44-7-es győzelme tekintélyt parancsoló, különösen abban a tudatban, hogy a támadók mellett a védők is eredményesek voltak, méghozzá kétszer is.

Forrás: EPA

Shaun Rogers egy interception után 66 yardos futással szerzett hat pontot a Detroit számára

Az Arizona Cardinals nem tudta legyőzni a Buccaneerst, méghozzá azért, mert nem volt rá ideje. A Tampa Bay a 60 perces játékidőből 43 percet birtokolta a labdát, ami elképesztő adat. Ez főleg a rengeteg futás miatt volt így, no meg a Cardinals gyenge védelme miatt. Azonban a Tampa mindössze hét ponttal nyert, 17-10-re, és ez a labdabirtoklás, a kettővel több szerzett labda és a 155 yarddal több támadójáték tudatában bizony kevés, sokkal nagyobb arányú győzelmet is arathattak volna a Kalózok.

A Bengals tovább szenved idén, most éppen a Bills győzte le, elsősorban a futójátékban mutatott különbségnek köszönhetően. Míg a Cincinnati összesen 28 yardot futott, addig Marshawn Lynch egymaga 153-at. Ez az adat döntő fontosságú volt, a Bengals védői egyszerűen nem bírtak az újonc futóval, aki nagyszerű futási képességei mellett most egy új oldaláról is bemutatkozott, hiszen egy passzolt touchdownja is volt a találkozón. A vége 33-21 a Bills javára.

A New Orleans Saints már ötvenszázalékos mutatón áll, vagyis képes volt felállni a négy vereség után. A bombaformában levő Szentek most a Jaguárokon gázoltak át, méghozzá ellentmondást nem tűrve. A Jaguarsnál ismét Quinn Gray pótolta David Garrardot, és bár 354 yardot passzolt, három inteceptiont is összehozott, amivel nem könnyítette meg csapata dolgát. Drew Brees, a másik quarterback azonban nagyszerűen játszott, 445 yard mellett 3 touchdownt passzolt, úgy játszott, mint a tavalyi szezon során. Marques Colston is rátalált az előző évi formájára, 159 elkapott yarddal zárt. Ha így folytatja a New Orleans, akkor komoly esélye van a rájátszásra.

A Jets lecserélte Chad Penningtont az irányítóposzton, de Kellen Clemens játéka sem hozta meg a sikert, hiszen a Redskins ellen újabb vereséget szenvedtek a New York-iak, igaz, ezúttal a hosszabbításig várni kellett a döntésre.

Clemens jobb játékot nyújtott, mint Pennington a korábbi meccseken, ám a védelem nem volt a helyzet ura, Clinton Portis könnyedén gyalogolt át rajtuk, a meccs végére 196 yardot szerzett a futójátékos. A Washington 23 pontjából 15-öt Shaun Suisham, a rúgó szerzett, köztük a győzelmet érő mezőnygólt is a hosszabbításban. A Redskins 23-20-ra nyert.

Forrás: EPA

Clinton Portis szétfutotta a Jets védelmét

Brett Favre ismételten nagyszerűen játszott, ezt most a Kansas City bánta. A Packers irányítója 360 yardot passzolt, amivel ellensúlyozni tudta csapata gyenge futójátékát. Favre mellett a védelem is eredményes volt, ráadásul döntő helyzetben, hiszen Charles Woodson az utolsó két percen belül szerzett egy interceptionből TD-t, mellyel eldöntötte a találkozót. A Green Bay 33-22-re nyert, és továbbra is csak egy veresége van.

eredmények:
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 17-38
Indianapolis Colts - New England Patriots 20-24
Oakland Raiders - Houston Texans 17-24
Cleveland Browns - Seattle Seahawks 33-30 - hosszabbítás után
Atlanta Falcons - San Francisco 49ers 20-16
Minnesota Vikings - San Diego Chargers 35-17
Tennesse Titans - Carolina Panthers 20-7
Detroit Lions - Denver Broncos 44-7
Tampa Bay Buccaneers - Arizona Cardinals 17-10
Buffalo Bills - Cincinnati Bengals 33-21
New Orleans Saints - Jacksonville Jaguars 41-24
New York Jets - Washington Redskins 20-23 - hosszabbítás után
Kansas City Chiefs - Green Bay Packers 22-33