Új autóbuszgyár Mosonmagyaróváron

Vágólapra másolva!
Új autóbuszgyárat épít a magyar tulajdonban lévő Kravtex Kft. a cégcsoporthoz tartozó Kühne Zrt. területén, Mosonmagyaróváron. A másfél milliárd forintot meghaladó beruházás révén a legkorszerűbb és a legnagyobb magyarországi autóbuszgyártási kapacitást hozza létre a cégcsoport, amely az idén 5,5 milliárd forintos konszolidált árbevétellel számol - mondta Krankovics István ügyvezető igazgató.
Vágólapra másolva!

A közel 11 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot a jövő év elején adják át, a fejlesztés eredményeként jelentősen bővülő kapacitás akár 500 autóbusz gyártását is lehetővé teszi évente.

A cégcsoport az idén 110 járművet - Credo csuklós, illetve szóló alacsonypadlós autóbuszt - értékesít 4 milliárd forint értékben. Rövidesen átadják az egyik Volán társaságnak az 500. Credo-buszt, amelynek mind a csuklós, mind a szóló változatát több napon át a BKV is tesztelte. A 100 órás tesztelés bizonyította, hogy befogadóképessége folytán mindkét változat alkalmas nagyvárosi tömegszállításra is - hangoztatta az ügyvezető igazgató. A hasonló típusú csuklósoknál 100 kilométeren 15-20 literrel kevesebb üzemanyagot fogyasztó, alacsony zajszintű Credókat a BKV jelenleg még nem használja Budapesten, ugyanakkor Nyugat- és Közép-Dunántúl több városában, köztük Tatabányán, Sopronban és Győrött, Komáromban és Mosonmagyaróváron már jól ismeri ezeket az utazóközönség.

A jövő évi értékesítési kilátásokat illetően Krankovics István úgy vélekedett: az autóbusz-felhasználó Volán társaságok körül sok a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy sor kerül-e a privatizációjukra, emiatt nehéz megbecsülni, hogy milyen mértékben tudnak majd fejleszteni, az elöregedett autóbuszaikat újakra cserélni.

A Kravtex autóbuszait túlnyomórészt a hazai piacon értékesítik. A romániai export az idén indult meg, az első Credo már közlekedik a szomszédos ország útjain. A Kravtex másik tevékenységi köre a mezőgazdasági gépgyártás. A mezőgazdasági gépek piacát élénkítették az Európai Unió gépbeszerzési támogatásai - mutatott rá az ügyvezető igazgató. A hazai értékesítésen túl Ukrajnában és Oroszországban is gazdára találtak az idén a Mosonmagyaróváron gyártott mezőgazdasági gépek - tette hozzá.