Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség álláspontja szerint Kovács Ágnesnek nem volt pozitív mintája, az olimpiai bajnoknő nem doppingolt, s nem róható fel neki doppingvétség.

A megállapítást a MÚSZ úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárásáról készült dokumentum tartalmazza, amelyet az október 30-i doppingmintavétel után végzett el a szövetség, s amelyet a szerdai sajtótájékoztatón ismertetett Ruza József főtitkár.

Az ominózus vizeletvizsgálatot a Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere végezte a Kőér utcai uszodában, s a teszt azzal zárult, hogy Kovács Ágnes - miután a szükséges 75 milliliter helyett csak 25-öt tudott produkálni - hivatalos ügyben (a UNICEF jószolgálati nagyköveti megbízatása ügyében) távozott, de előtte még aláírta azt a papírt, amelyben indokolta ugyan lépését, egyúttal azonban elismerte a mintaadási szabály megsértését.

Az ügyből doppingfegyelmi eljárás kerekedett, Kovács Ágnes versenyzési jogát felfüggesztették, s a MACS jelentését - amint a sajtótájékoztatón elhangzott - megkapta a magyar hivatalos testületeken kívül az európai (LEN) és a nemzetközi úszószövetség (FINA), továbbá a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) és a Sportdöntőbíróság (CAS) is.

A hazai eljárási rend szerint most a MÚSZ fegyelmi bizottságán a sor, a testület csütörtök délben mondja ki a verdiktet, s ha ítéletét netán megfellebbezik, akkor a Darnyi Tamás olimpiai bajnok vezette, a jogerős határozatot meghozó testület következhet.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke - hangsúlyozva, hogy nem szeretne a fegyelmi bizottsági ülésnek elébe menni - azt mondta, roppant nehéz a döntés. "A testületnek olyan határozatot kell hoznia, amely az ő számára is méltányos, a MÚSZ-nak is megfelel, s elfogadható a nemzetközi testületeknek is.

Óriási a felelősség, és nem tudjuk a kiutat, méltatlan, igazságtalan helyzet ez - szögezte le Gyárfás, majd így folytatta a mintavételről időnek előtte való eltávozást is kritizálva: "Az edzője, Turi György és Kovács Ágnes is helytelenül viselkedett, nem kellett volna őt elengedni, még ha Roger Moore várta is. Ugyanakkor - bár nem akarok a MACS ellen lázítani, de - az ellenőrök dolga azokat leleplezni, akik vétkeztek, s nem az, hogy egy ártatlan versenyző, a példakép, s a hazai népszerűségi listák éllovasai közé tartozó Kovács Ágnes életművét szétzilálják."

"Annál hálásabb nincs, mint ha felmentjük Ágit, ha eltiltjuk, akkor viszont mocsok ez a társaság, és Ági lesz a mártír, de nézzük meg, hogy x hónap múlva ez mivel jár" - jelezte Gyárfás, hogy nehéz igazán jó döntést hozni.


Gyárfás Tamás az ügy lehetséges következményeiről

"Leteszem a főesküt, hogy Kovács Ági ártatlan" - állt ki az úszó mellett Gyárfás, aki meghívta azt a két doppingellenőrt, akik ott voltak a Kőér utcában, a fegyelmi bizottság ülésére, de sem ők, sem a WADA-gyűlésre Madridba utazó Tiszeker Ágnes nem lesz ott végül.

Gyárfást azt is nehezményezte, hogy az ellenőrök papírja alapján 14 perce volt az egész procedúrára Kovács Ágnesnek, ráadásul a helységben elég sokan voltak, és később lehet, hogy ez a tényező is számít majd, mert megvan a hivatalos előírás, hogy hányan lehetnek ott. "A doppingellenőrnek nem az a célja, hogy tönkretegye a sportolót érdemtelenül, hanem az, hogy kidobja, aki nem oda való, hogy hulljon a férgese, Ági nem férges."


Gyárfás Tamás érvei Kovács Ágnes mellett

Turi György is reflektált: "Kovács Ági nulla százalékban hibázott." Kovács Ágnes edzője az [origo] kamerái előtt bőbeszédűbb volt, úgy érzi, hogy ebből a történetből már nem lehet visszajönni, mert azzal, hogy az úszónő neve összefüggésbe került a doppingvétséggel, a sportoló pályafutására sárfolt került.


Turi György nyilakozata

Az ominózus nap történéseiről is beszámolt az edző, aki elmondta, hogy az ellenőrök álltal Kováccsal aláírattatott papíron az állt, hogy csak akkor lehet szó doppingvétségről, ha nincs megfelelő indok a távozásra. Turi György továbbra is azt érzi, hogy Kovács Ágnest félrevezették.

A sajtótájékoztatón azért szó esett arról is, amiért eredendően összehívták: a hétvégi, debreceni rövidpályás országos úszóbajnokságról. A Tippmix ob péntektől vasárnapig tart a decemberi, szintén 25 méteres medencébe kiírt Európa-bajnokság színhelyén, ahol Kiss László szövetségi kapitány kijelentése szerint minden idők legnagyobb, 24 fős magyar csapata indul.


Cseh László nyilatkozata

Az Eb előállomása az ob, ahol rajthoz áll a honi élvonal, benne a jó formában levő Cseh László és Gyurta Dániel is. És Kovács Ágnes, ha - ártatlannak ítélve az olimpiai bajnoknőt - a fegyelmi bizottság visszaadja pillanatnyilag felfüggesztett versenyzési jogát.

Cseh László az [origo]-nak azt mondta, hogy az országos bajnokságra való felkészülést nem befolyásolják ezek az apróbb zavarok, amilyen Kovács Ágnes ügye, mert mindenkinek megvan a saját célja.