Egyszázalékos a gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) idén a harmadik negyedévben 1 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 1,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán nyilvánosságra hozott közös gyorsbecslésében. A becslés hibahatára +/- 0,2 százalékpont.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Az elemzők az előző negyedévi végleges adat szerinti 1,2 százaléknál néhány tized százalékponttal magasabb gazdasági növekedést vártak.

A GDP 2007 második negyedévében 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben a gazdasági növekedés mértéke a naptári hatás kiszűrésével és azt figyelembe véve egyaránt 1,9 százalék volt.

Tavaly a harmadik negyedévében a GDP 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével a növekedési ütem 4 százalék volt. Az idén az első háromnegyed évben a bővülés 1,6 százalékot tett ki a kiigazított és kiigazítatlan adatok alapján is.

Tavaly az első háromnegyed évi bővülés 3,9 százalék volt kiigazítás nélkül, és 4 százalékot tett ki a naptári hatás kiszűrésével.

Negatív meglepetés vagy törékeny fordulópont

A várakozásokhoz hasonlóan megoszlottak a banki elemzői vélemények a harmadik negyedévi GDP-bővülésről, az alacsony ütem miatt azonban várhatóan az elemzők többsége 2 százalék alá csökkenti az egész éves prognózist. Az elemzők az előző negyedévi végleges adat szerinti 1,2 százaléknál néhány tized százalékponttal magasabb gazdasági növekedést vártak.

Negatív meglepetésnek tartotta a még az előző negyedévi 1,2 százalékot sem elérő adatot Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Az ipar kedvező nyári teljesítményét a mezőgazdaság és az építőipar katasztrófálisan alacsony eredménye rontotta le - mondta el. Hozzájárult az alacsony mutatóhoz a szolgáltatások, az oktatás és az egészségügy területén mutatkozó visszaesés is - tette hozzá. A kiigazítás nagyobb reálgazdasági áldozattal jár a vártnál - összegezte az elemző. Nyeste Orsolya valószínűsítette, hogy az eddigi, az év egészére vonatkozó 2 százalék körüli GDP növekedési prognózisát 1,5-1,6 százalék közelébe mérsékli.

Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője érthetetlennek nevezte a magas elemzői várakozásokat. Elmondta: az OTP-nél arra számítottak, hogy a III. negyedévi növekedés nem haladja meg a II. negyedévi 1,2 százalékot, de ennél alacsonyabb ütemet sem zártak ki. A rövid bázison mért, azaz az előző negyedévhez képesti növekedés 0,3 százalék volt a megelőző 0,1, illetve az azt megelőző 0,2 százalék után - tette hozzá. Szavai szerint ez a meglehetősen törékeny fordulópont jelezheti, hogy mégiscsak a II. negyedévben volt a növekedési ütem minimuma. Az éves prognózis módosításával az OTP megvárja a részletek közlését.