Sietnek a népszavazási aláírások ellenőrzésével

Vágólapra másolva!
Jól halad a munka, ezért határidő előtt végezhet az OVI a népszavazás aláírásainak megszámlálásával - értesült a Magyar Hírlap. Így már decemberben szavazhat az országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett kérdésekről, tavasszal pedig akár meg is lehet tartani referendumot.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal december 8-a előtt végezhet az Országos Választási Iroda (OVI) a népszavazást kezdeményező aláírások megszámlálásával - íja a Magyar Hírlap. Ez azt jelentené, hogy a tervezettnél napokkal korábban bejelenthetnék, hogy összegyűlt a több mint kétszázezer aláírás a Fidesz által kezdeményezett kérdésekre, így a referendum kiírásáról az országgyűlés még decemberben dönthetne, és akár már tavasszal meg is tarthatnák.

A lap értesülései szerint a választási iroda jövő hétfőre mind a három - kórházi napidíjas, vizitdíjas és tandíjas - fideszes népszavazási kérdésben végez a kérdésenként véletlenszerűen kiválasztott 16 ezer személyi szám rögzítésével. Ezután ezeket a számítógépek összevetik a lakcímekkel, és kiszűrik, hogy az adott aláíró választókorú-e és nincs-e eltiltva a közügyek gyakorlásától.