Szmájlilámpa és internetgang a konyhában

Vágólapra másolva!
A Kitchen Budapest munkatársait faggatták olvasóink egyebek mellett arról, mi is a szerepe egy médialabornak, hány éves kortól lehet jelentkezni,  ésmilyen ötletekkel kereshetik meg őket az érdeklődő fejlesztők.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Mi vagyunk a Kitchen Budapest csapata. Nagy Robin, Somlai-Fischer Szabolcs és Bircsák Eszter. Egy médialabor vagyunk, ahol fiatal kutatók számára biztosítunk lehetőséget hogy együtt dolgozzanak az új média, a legújabb technológiák és a közösségi projektek területén. Azért is jöttünk épp ma, mert szombati határidővel lezárul a második pályázatunk, amiről most kérdezhettek, akárcsak munkánkról és projektjeinkről.

Mi az a Kitchen Budapest? [wilheim]
- Azzal kísérletezünk, hogy milyen új lehetőségek rejlenek technológiákban, mitől lesz valami érdekes, szép... De mondunk egy példát: Az Mlamp egy olyan asztali lámpa, amely mozgásával érzelmeket mutat. Például milyen vicces lenne, ha most a gépeteken megjelenő :) -kat eljátszaná a lámpa a gépetek mellett. Az is fontos, hogy nálunk együtt dolgoznak mérnökök és művészek, designerek és társadalomtudósok, illetve diákok ezekről a szakterületekről.

Hány éves kortól lehet ott dolgozni? [szibag]
-Nincs korhatár. A jelenlegi legfiatalabb kutatónk 17 éves. Tök profi flashben.

És milyen végzettség kell hozzá? [banya70]
-Nem az előképzettség számít, hanem a szaktudás, a nyitottság és a gondolkodásmód.

Hányan dolgoznak nálatok? Ez napi 8 órás munka? [pannon puma]
-13 kutatónk van, plusz az 5 fős koordinációs csapat. Mindenki szabadon döntheti el, hogy mikor jön be, de mivel közös projekteken dolgoznak, ezért leginkább a Kitchen Budapest, ahol együtt tudnak dolgozni. Nincs kötött munkaidő, csak a rendszeres beszámolók ideje van meghatározva.

Akkor ha lenne egy 7 éves és okos lenne azt is beválogatnák? [norbi654]
-Mutasd be, bármi lehet. A legtöbb kutatónk a nálunk használt készségeinek nagy részét nem az egyetemen szerezte, hanem magától tanulta meg.

Elnézést a kérdésért de ebből meg lehet élni? [djszenya]
-Mi az hogy.

Hol lehet jelentkezni? [knowledge_record]
- Jelentkezésről információ: www.kitchenbudapest.hu

Ha nekem van egy egyedi és jól jövedelmezőnek tűnő marketingötletem, azt hogy tudom eljuttatni hozzátok? [_szeged18f_!_]
- Mi elsősorban kutatókat keresünk, akik tele vannak ötletekkel. Ha úgy érzed, hogy sok ötleted van, pályázz. Érdemes tudni, hogy a nálunk kifejlesztett projektek felhasználási joga a kutatóknál marad.

Mi a távlati célotok, van valamilyen nagyobb projekt? [pannon puma]
- Foglalkozunk több olyan projekttel amelyek a mobiltelefont próbálják alkotóeszközzé alakítani. Azt nagyon szeretjük a számítógépeken, hogy nem csak olvasni lehet, hanem írni is, ebből lett talán az internet. Ezt a lehetőséget szeretnénk átvinni a mobiltelefonokra. Például a Mobiljam projektünk segítségével zenélni, jammelni lehet a telefonokkal.

Ez egy főváros-orientált dolog. Mi lesz a Pesten kívüli fejlesztőkkel? [pannon puma]
- Reméljük lesz egy Kitchen Szeged is egyszer. Amúgy van sok vidéki kutatónk.

Ha valakinek van egy jó ötlete és a segítségetekkel sikerül megvalósítani is, akkor a reklámozására is van lehetőség nálatok? [Ash86]
- Nálunk prototípusokat készítünk, vagyis olyan működő modelleket (bármilyen médiumban), amelyeken ki lehet próbálni, hogy érdekes-e az ötlet a valóságban is. Ezek után közösen elvisszük befektetőkhöz, akik ha érdekli őket terméket csinálhatnak belőle. A reklámozás csak ez után jön. Mivel a Kitchen Budapestet a Magyar Telekom szponzorálja, elővásárlási joga van, tehát ő is egyike a lehetséges befektetőknek.

Mennyire vagytok nyitottak a külföld felé? Vagy csak belföldi bizniszben gondolkodtok? [urhajó]
-Több külföldi kutatónk is volt. Járnak hozzánk nemzetközi szakemberek. Amúgy elég jó a külföldi publicitásunk is. Például itt.

Összeghatárról lehet beszélni? Mert ha úgy vesszük a mai világban a számok dominálnak majdnem mindenkinél. Lehet, hogy valaki belevág de ha nem lehet vele jól keresni [djszenya]
- Minden projektnek lehet piaci értéke, de nekünk nem kizárólagosan ez a célunk. Ettől függetlenül érdemes megemlítenünk, hogy ugyanannyi művészeti projektünk is van, mint mérnöki.

Fotó: Szabó Pál

Művészeti projekt? Ez alatt mit értesz? :) [nyuszifül_17]
- Fogalmazzunk inkább úgy, hogy megadjuk a teljes szabadságot és nem nézzük, hogy piacilag értelmezhető-e. Persze később sok mindenről kiderülhet, hogy az, de ez nem feltétel. A szó legtágabb értelmezhetőségében értéket kell teremteni.

Hogy áll a multitouch-képernyő? Mire lehet most használni? Microsoft-rivális lesz? [lakatos emil]
- Lehet használni, jobb, mint a Microsofté :) Terméket nem biztos, hogy mi csinálunk belőle, de vannak ötleteink...

Eddig nagyon szépen hangzik, de mondjatok már megvalósult, konkrét fejlesztéseket! [lakatos emil]
- Ezen az oldalon sok példa van. Júniusban indultunk, a legtöbb projekt prototípus fázisnál tart, de egy párat már értékesítettünk és folyamatban van sok nemzetközi lehetőség is.

Lesz ezekből kiállítás? Hogy lehet élőben is megnézni őket? [pannon puma]
- A weboldalunkon ki lesz pontosan írva, melyik nap, de január végén lesz egy nyilvános bemutatónk, kiállításunk a Ráday utcai műhelyünkben. Amúgy a Jövő Házában a című kiállítás részeként a mobilos zenélést ki lehet próbálni december 28-ig.

Melyik projektjeiteket tudtátok már eladni? [lakatos emil]
- A Mobiljam és az Animata már mint szolgáltatás többször elkelt, a folyamatban lévő ügyek még nem publikusak.

Hogyan áll a házak közötti internetet megvalósító projektjük? [meister4]
- Intergang a neve, jelenleg is tesztüzemmódban működik a műhelyünk környékén.

Nem terveztek valamilyen belföldi tehetségkutató körutat? [urhajó]
- Aktuális pályázatainkkor mindig elmegyünk egyetemekre és kulturális intézményekbe beszélni a munkánkról és bemutatni aktuális projektjeinket. Amennyiben ez tehetségkutató körútnak minősül, tudunk ajánlani egyet most péntekre, a KÉK-be (Kortárs Építészeti Központ) , VII. kerület Nefelejcs utca 26, 17 órakor.