Kovács áfássá tenné a banki szolgáltatásokat

Vágólapra másolva!
Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi és vámuniós felelőse szerdán javaslatot tett arra, hogy az Európai Unió tagországaiban a pénzügyi és biztosítói szolgáltatásokat nyújtó társaságok is felszámolhassanak forgalmi adót szolgáltatásaik után. A javaslat elfogadás előnyösebb helyzetbe hozná bankokat.
Vágólapra másolva!

Kovács László szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban az általa módosítani javasolt, 1977-es irányelv kiadása óta az a szabály, hogy a bankok, más pénzintézetek és a biztosítók nem számolnak fel áfát szolgáltatásaik után, és nem is igényelhetik vissza a forgalmi adót olyan termékek után, amelyeket ők vásárolnak.

Tevékenységük nagy részét ugyanakkor ma már kiszervezett formában bonyolítják le, és az ilyen szolgáltatásokra felszámított áfát nem tudják visszaigényelni. A tagállamnak ez jó, mert az áfa a költségvetésben marad, de a pénzügyi intézeteknek nem.

A bizottság javaslata szerint pontosabban kell meghatározni, hogy mit tekintsenek pénzügyi intézménynek és mi az, ami ezekhez csak kapcsolódik, tehát az áfa-mentesség sem vonatkozik rá. A bizottság megadná a lehetőséget a pénzintézeteknek, hogy ők döntsék el: számítanak-e fel áfát vagy nem (ha igen, vissza is igényelhetik). Ez a jelenleginél rugalmasabb rendszer lenne - fejtegette Kovács László.

Öt EU-tagországban - Észtországban, Litvániában, Németországban, Franciaországban és Belgiumban - az áfa-felszámítás már létező lehetőség, de Brüsszel azt szeretné, ha ez mind a 27 tagállamban lehetséges lenne,

Az Európai Bizottság azt várja a javasolt intézkedéstől, hogy az EU-ban működő pénzintézetek versenyképessége növekszik az unión kívüliekkel szemben, amelyek ma sem esnek ilyen korlátozás alá, hangoztatta Kovács.

Mint mondta, a rendszer bevezetése áfaveszteséget okozna a tagállamoknak, de hosszabb távon a kieső adóbevétel megtérül a pénzintézetek nagyobb versenyképességéből. A változások százmillió eurós nagyságrendű megtakarításokat jelenthetnek a bankoknak.

Az adóügyi biztos leszögezte, hogy mivel korábban számos panasz érkezett az ügyben az uniós bírósághoz, a terv nagyobb költségvetési biztonságot tenne lehetővé a tagállamok számára. A szektor hatékonyságának növelésével pedig végső soron a fogyasztók is jól járnának. Jelezte, hogy a jelenlegi rendszer változatlanul hagyását Brüsszel nem tekinti érdemi lehetőségnek.

Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az ágazat egyöntetűen támogatja a most benyújtott javaslatot, és eddigi tapasztalati szerint kedvező a tagországok többségének véleménye is. A biztos ezért úgy vélte, nem lesz akadálya annak, hogy a tagállamok elfogadják a kezdeményezést.