Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Alba Volán jégkorongcsapata az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben is megfordult Ted Satort nevezte ki vezetőedzőnek. Az amerikai szakember megbízatása a 2007/08-as idény végéig szól.

A tengerentúli szakember már aláírta szerződését, ám csak jövő hét közepén érkezik Magyarországra, az Alba Volán vezetői ekkor mutatják be hivatalosan.

Sator - aki november 18-án volt 58 éves - az első olyan tréner Magyarországon, aki az NHL-ben is dolgozott, mégpedig vezetőedzőként: a New York Rangersnél 1985 és 1986, a Buffalo Sabresnél pedig 1987 és 1989 között.

Ezen kívül több más NHL-es gárdánál - a Philadelphia Flyers, a Boston Bruins, a St. Louis Blues, valamint a jelenleg Carolina Hurricanes néven futó alakulat jogelődjénél, a Hartford Whalers csapatánál - alkalmazták mint másodedzőt.

Az NHL-nél alacsonyabb osztályú tengerentúli klubok is foglalkoztatták, majd 2002-től Európában tevékenykedett. Kétévi finnországi kirándulás után 2004-től Szlovéniában edzősködött, az előző idényben pedig a szlovén válogatott szövetségi kapitánya volt.

Az együttes éppen a magyarok előtt nyerte meg a ljubljanai divízió I-es világbajnokságot, és jutott fel a 16 legjobb nemzeti válogatottat felvonultató elitcsoportba.

Az Alba Volán jelenleg az osztrák bajnokság utolsó helyén áll 12 ponttal, a magyar bajnoki rájátszás februárban kezdődik, itt a székesfehérváriak már a hazai megméretésben is a legjobbjaikkal lépnek jégre.