Vágólapra másolva!
Közös megegyezéssel szerződést bontott a magyar és az osztrák jégkorong-bajnokságban érdekelt Alba Volán Jan Jasko vezetőedzővel. A következő két-három mérkőzésen az eddigi másodedző, Énekes Lajos irányítja majd az együttest. Várhatóan vasárnapig kiderül, hogy ki lesz a szlovák tréner utódja. Annyi biztos, hogy finn vagy svéd edző érkezik Székesfehérvárra.

Amint id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató a székesfehérvári klub csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: az elnökség úgy látja, hogy a gárda mentálisan és morálisan sincs olyan helyzetben, mint amilyennek lennie kellene, és ezt edzőcserével lehet orvosolni.

"Jó lenne, ha a vasárnapi osztrák bajnokiig kiderülne, ki lesz az új edző. Az biztos, hogy neves csapatoknál megfordult, északi szakember lesz, akivel először az idény végéig kötnénk szerződést, majd a következő évadra is, hiszen terveink szerint akkor is indulunk az osztrák bajnokságban" - mondta Ocskay Gábor.

Hozzátette: most egy fontos szakasz előtt áll az elmúlt időszakban több klasszis légióssal - mint például a vb-ezüstérmes finn Sihvonennel vagy az észak-amerikai profiligát (NHL) megjárt kanadai Allennel - szerződést kötött alakulat.

Az osztrák alapszakasz hajrája következik, majd január 6. és február 3. között lesz a playoff, amelyen a 7., 8. 9. és 10. helyezett újabb csatákat vív, és közülük a két legjobb kerül be majd a negyeddöntőbe. Ráadásul február végétől már a magyar bajnokságban is a keret legjobbjai szerepelnek.

Az Alba Volán eddig várakozáson alul szerepel a magyarnál lényegesen erősebb osztrák ligában: 23 mérkőzéséből csak kettőt nyert meg, háromszor hosszabbítás után, míg 18-szor a "rendes" játékidőben kapott ki. Messze a legkevesebb gólt ütötte (39) és a legtöbbet kapta (95), így az utolsó, tizedik helyen áll.

"Azt mindenki tudja, ez a tanulóév, fel kell venni a ritmust, sok az utazás is, de induláskor jobb eredményben bíztunk. Eddig a játékosállományt próbáltuk megerősíteni, most már sajnos edzőt kellett váltani" - jegyezte meg Ocskay.

A szlovák felnőtt válogatottnál is megfordult Jasko mostanáig kétszer volt az Alba Volán edzője, és összesen három bajnoki, illetve két Interliga-címet szerzett vele a csapat, mindkét sorozatban idén tavasszal is a csúcsra jutott. Megbízatása eredetileg 2008 áprilisáig szólt.

Énekes Lajos jól ismeri az együttest, korábban itt játszott, majd az utóbbi évektől a gárda, illetve a magyar válogatott másodedzőjeként dolgozik.