Nemsokára drót sem kell a monitorhoz

Vágólapra másolva!
Egy brit és egy amerikai cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi azt, hogy egy PC-ről érkező képi információ kábelek alkalmazása nélkül jelenjen meg a monitoron.
Vágólapra másolva!

A DisplayLink és az Alereon kedden jelentette be, hogy a januári CES kiállításon már bemutatják saját fejlesztésű vezeték nélküli USB-kapcsolatot használó monitor-adapter technológiájukat. A társaságok által készített eszközzel legfeljebb 1680x1050 pixeles felbontású 16,7 millió színárnyalatot tartalmazó képet lehet majd a számítógépről egy monitorra közvetíteni. Az elérhető maximális hatótávolságról egyelőre nem közöltek információt, csupán azt, hogy a vezeték nélküli kapcsolaton DVD-videók folyamatos lejátszása is lehetséges lesz.

A technológiát nem konkrét eszköz formájában tervezik piacra dobni, hanem eszközgyártók számára licencelik majd azt, akik például saját fejlesztésű monitoraikba építhetik be a vezeték nélküli csatlakozót. A megoldást egyébként úgy tervezték, hogy a jövőben megjelenő, wireless USB szabványt támogató noteszgépekkel is együttműködik majd, így ezekkel a masinákat már nem kell kábelekkel összekötni a megfelelő képernyőkkel. A jeltovábbításhoz használt tömörítési algoritmus és grafikus protokoll egyébként hagyományos (vezetékes) hálózaton és wifin is lehetővé teszi a monitor képének átvitelét.