Vágólapra másolva!
Reggio Emiliában Almási Zoltán győzelemmel kezdte meg szereplését a jubileumi, 50. tornán. Almási a kettős huszárjátékban nyert az indiai Pentala Harikrishna ellen. Nagymesterünk remek stratégiát valósított meg a vezérszárnyi gyalogok előrenyomulásával, majd a királyszárnyi csapással.  A játéknap másik győzelmét a román Michail Marin sötéttel szerezte meg. Remivel kezdett a viadal doyenje, a 76 éves svájci Viktor Korcsnoj és a legfiatalabb résztvevő, a 22 éves cseh David Navara.  Almási a második fordulóban Korcsnojjal a sötét bábukat vezetve mérkőzik meg.

Szép jubileumhoz érkezett a híres Reggio Emilia-i torna. A hagyományos verseny eddigi történetében hat magyar győztest is köszönthettek.

1960/61-es viadalon Dely Péter végzett az élen, két ével később Forintos Győző nyert. Az 1972/73-as tornán Lengyel Levente vehette át a győztesnek járó trófeát, négy esztendő múlva M.Kovács László diadalmaskodott. Portisch Lajos kétszer is győzött, az 1984/85-ös és az 1993/94-s versenyen. Ribli Zoltán az 1986/87-es viadalon folytatta a szép hagyományokat. A neves győztesek között szerepel Anatolij Karpov (1990/91) és Viswanathan Anand (1991/92) is. Az utóbbi tornán az indiai nagymester Garri Kaszparovot, Karpovot és Vaszilij Ivancsukot is megelőzte, az egyik legerősebb torna volt a sorozatban a 2676-os Élő-átlaggal, ami 18-as kategóriának felel meg. Az 50. torna résztvevői közül két éve az orosz Konsztantyin Landa győzött.

A hagyományoknak megfelelően a nagymesterek az óév utolsó napját is a sakktábla mellett töltik, és az új esztendő első napján is lesz forduló. Megerőltető a lebonyolítás, szabadnap nélkül küzdenek meg a fiatalok és a rutinos rókák.

Almási Zoltán a viadalt még régi Élő-pontszámával játssza, így nagymesterünket az első helyre rangsorolták. Esélyeshez méltóan szép győzelemmel tette le névjegyét. Tankönyvbe illő, ahogy túljátszotta az indiai Pentala Harikrishnát. Vezérszárnyi akcióval szabadgyalogot képzett, ami teljesen megbénította a sötét haderőt. A meggyengült világos mezőkön a sötét királyszárnyra támadt, majd kiskombinációval rombolta szét a királyállást.

Olasz versenyhez illően az olasz megnyitás különböző változatai kerültek terítékre három partiban is, sötéttel a román Mihail Marin nyert. Az esélyesebb holland Szergej Tivjakov nem találta a sötét felépítés ellenszerét, türelmetlen volt, nem is maradt el a büntetése. A 76 éves Viktor Korcsnoj kedvenc francia védelmét játszotta meg az orosz Konsztantyin Landa ellen, és már szemre tetszetősebb pozícióban lépésismétléssel remizett. Örülhettek a rendezők, Michael Godena értékes fél pontot szerzett. A kínai-cseh párharc kiegyenlített küzdelmet hozott és logikus végeredményt.

Az első forduló eredményei:
Tivjakov (holland, 2643) - Marin (román, 2553) 0 - 1 (Olasz megnyitás, 44)
Landa (orosz, 2678) - Korcsnoj (svájci, 2611) döntetlen (Francia védelem, 34)
Almási Zoltán (2691) - Harikrishna (indiai, 2668) 1 - 0 (Kettős huszárjáték, 40)
Godena (olasz, 2535) - Gasimov (azeri, 2663) döntetlen (Modern védelem, 35)
Ni Hua (kínai, 2641) - Navara (cseh, 2656) döntetlen (Olasz megnyitás, 44)