Vágólapra másolva!
Valószínűleg még sohasem volt olyan fiatal a világ labdarúgásának elitje, mint manapság: a FIFA World Player szavazásán, illetve a France Football Aranylabda-voksolásán az első három helyezést besöprő labdarúgók (Kaká, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo) átlagéletkora nem éri el a 23 esztendőt, és egyre több tizenéves futballista számít sztárnak. Összeállításunkban a kontinens vezető klubjaiban rendszeresen szereplő fiatal játékosokat vesszük sorra.

Elsőként persze azt illene tisztázni, hogy kit is nevezünk fiatal labdarúgónak. Magyarországon gyakran előfordul, hogy egy, a húszas éveinek elején járó labdarúgót is ebbe a kategória sorolnak, ám a nemzetközi színtéren véleményünk szerint ennél valamivel alacsonyabb a korhatár: a 20 esztendősnél idősebb játékosokat nem nagyon szokás ifjú titánnak tartani. Főleg, hogy manapság egyre inkább tendencia, hogy a szakemberek tizenévesen bedobják a tehetséges fiatalokat a mély vízbe: nem az életkor, hanem a játéktudás számít.

Ha végigtekintünk a topligák élcsapatain, akkor az 1987-ben vagy annál később született labdarúgók közül hármat lehet igazán nagy sztárnak nevezni. Közülük a legifjabb az Atlético Madrid argentin támadója, Sergio Agüero, aki júniusban lesz 20 éves. A fővárosi együttes csatára ebben a szezonban hét találatnál jár a spanyol élvonalban, vezeti a Don Balón ranglistáját az átlagosztályzatok alapján, valamint szintén első az EFE listáján is (a spanyol hírügynökség a liga latin-amerikai labdarúgóit osztályozza).

Nála egy évvel idősebb Lionel Messi, és az FC Barcelona klasszisa alig 20 esztendősen már a világ egyik legjobb labdarúgója: a 2007-es esztendőben a FIFA World Player voksoláson második, az Aranylabda-szavazáson pedig harmadik lett, és a katalán gárda kulcsemberének számít. Hasonló státust tölt be az Arsenal FC együttesénél a spanyol Francesc Fabregas, aki ugyancsak 1987-ben született.

Krkic már serdülő korában is lenyűgözően futballozott:


A három fent említett sztár rövid pályafutásának számos közös pont van: mindhárman nagyon fiatalon bemutatkozhattak a felnőttek között (Messi és Fabregas 17 esztendősen debütált az élvonalban, Agüero pedig már 15 évesen játszott az argentin pontvadászatban), és egyaránt rendszeresen futballoztak a korosztályos válogatottakban. Sőt mindegyikük elmondhatja magáról, hogy volt korosztályos világbajnokság legjobbja és egyben gólkirálya: Fabregas a 2003-as U17-es tornán gyűjtötte be mindkét egyéni elismerést, Messi két évvel később a 20 éven aluliak között járt hasonló módon, Agüero pedig a tavalyi junior-világbajnokságon bizonyult a legjobbnak és leggólerősebbnek. Azonban akad egy nagy különbség is: míg Fabregas egyetlen korosztályos vébét sem nyert, addig Messi 2005-ben volt aranyérmes, Agüero pedig 2005-ben és 2007-ben is világbajnok lett.

Hármukhoz talán a lyoni Karim Benzema és a manchesteri Anderson áll a legközelebb, legalábbis ami a játéklehetőséget és az elismertséget illeti. A francia csatár jelenleg vezeti a Ligue 1 góllövőlistáját, és alapembernek számít a listavezető Olympique Lyonban, sőt már a francia nagyválogatottban is bemutatkozhatott, és nagy valószínűséggel ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon is. Anderson viszont máris kontinensbajnoknak mondhatja magát, hiszen tavaly tagja volt a Copa Américát nyert brazil nemzeti együttesnek - korábban pedig a 2005-ös U17-es vébé legjobbjának is megválasztották. Ezzel együtt kevesen gondolták volna, hogy nyári klubváltása után képes lesz beverekedni magát a Manchester United kezdő tizenegyébe, de a brazil középpályás rendszeresen szerepel a Vörös Ördögöknél, és remek teljesítményt nyújt.

Forrás: EPA

Fabregas 20 évesen kirobbanthatatlan az Arsenalból

Természetesen nem feledkezhetünk meg az FC Barcelona "tinikülönítményről", azaz Giovani dos Santosról és Bojan Krkicről. Ők a közeljövőben akár Messi státusát is elérhetik, lévén mindketten nagyon fiatalok: a mexikói támadó májusban még csak 19 esztendős lesz, a szerb származású spanyol csatár pedig nála is ifjabb egy esztendővel. A korosztályos porondon már mindketten letették névjegyüket: Giovani a 2005-ös U17-es vébén volt aranyérmes, és a torna második legjobbja, míg Krkic a tavalyi U17-es világbajnokságon lett ezüstérmes és bronzlabdás.

Tinédzserekben nincs hiány az Arsenal FC-nél sem, még ha nem is kapnak annyi játéklehetőséget, mint mondjuk Fabregas. A dán Nicklas Bendtner, aki ebben a hónapban lesz 20 éves, mindenesetre már megszerezte első gólját az élvonalban, éppen az ősi rivális Tottenham Hotspur ellen, miközben a nagyválogatottban már öt találat áll a neve mellett. A nála is egy évvel fiatalabb Theo Walcott viszont még nem tudott betalálni a bajnokságban, csak a Bajnokok Ligájában.

Trükkök és cselek Anderson-módra:


Az Arsenalnál nem szabad megfeledkezni a mexikói Carlos Veláról sem, aki márciusban még csak 19 éves lesz, és jelenleg kölcsönben a spanyol első osztályú CA Osasunában futballozik - ő a 2005-ös U17-es vébé gólkirálya volt. Az angol sztárcsapatoknál még a Chelsea FC nigériai játékosát, John Obi Mikelt kell említeni, akiért 2006 nyarán a Manchester United és a Chelsea harcolt - manapság ő is rendszeresen játszik a londoniaknál, és hazája válogatottjában is szerepel.

Az olasz bajnokságban sokkal kevésbé jellemző, hogy a nagycsapatok már tinédzserként bevetnék játékosaikat, még a legnagyobb tehetségnek számító focistákat is rendre kölcsönadják - jó példa erre a jelenleg az Empoliban futballozó Sebastian Giovinco, aki papíron a Juventus FC focistája. Más kérdés, hogy ő mostanában olyan teljesítményt nyújt, hogy komolyan felmerült a visszahívásának lehetősége.

Alexander Pato is jóban van a labdával:


Rajta kívül a Seria A-ból még az 1987-es születésű portugál középpályást, Víctor Hugo Gomes Pacost, művésznevén Pelét érdemes említeni, akit az FC Internazionale a nyáron vett meg, és már négy bajnokin is pályára lépett. És természetesen ne feledkezzünk meg az AC Milan braziljáról, Alexandre Patóról sem, aki ugyan még egyetlen mérkőzést sem játszott a rossoneróknál, de máris csodákat várnak tőle. Pedig még csak 18 esztendős...

A Bundesliga tinédzserei közül a nagycsapatoknál ketten mondhatják el magukról, hogy rendszeresen játéklehetőséget kapnak: az FC Schalke két, 1988-as születésű középpályása, Mesut Özil és Ivan Rakitic. Németországból mégis inkább a Bayern München ifjú titánját, Toni Kroost kell elsőként említeni, akinek a bajoroknál nagy jövőt jósolnak, és már a jelenlegi idényben is játéklehetőséget adtak neki. És ha azt vesszük, hogy a tavalyi U17-es világbajnokságon őt választották meg a legjobb játékosnak, akkor az optimizmus maximálisan érthető vele kapcsolatban.

www.infosport-focivilag.hu