Jól fialt a Manchesternek a bajnoki cím

Vágólapra másolva!
Az angol focibajnokság sikerének egyik kulcsa, hogy nem titkolóznak a pénzügyekkel. A Manchester United is nyilvánosságra hozta a tavalyi szezonra vonatkozó eredményeit, amely szerint az adózás előtti profit 93 százalékkal közel 60 millió fontra, mintegy 20 milliárd forintra nőtt a tavalyi szezonban.
Vágólapra másolva!

Az angol élcsapatok között a Manchester United bonyolította le a legnagyobb forgalmat a 2006/2007-es évadban, a 245 millió fontos (körülbelül 82 milliárd forintos) forgalom 27 százalékos növekedés a megelőző szezonhoz képest. A premier liga második legnagyobb forgalmat produkáló klubja az Arsenal 200,8 millió fonttal, ám mindkét angol csapat elmarad a Real Madrid mögött, amelyik 263 millió brit fontsterlingnek megfelelő forgalmat teljesített - olvasható a BBC-n.

A Manchester United (MU) adózás előtti nyeresége 93 százalékkal emelkedett az adott periódusban, és elérte az 59,6 millió fontot, ami közel 20 milliárd forint. A pénzügyi sikerben nagy szerepet játszik az a tény, hogy a csapat tavaly megnyerte a bajnokságot, döntőt játszott az FA-kupában, és a négy közé jutott a Bajnokok Ligájában. A klub stadionja, az Old Trafford tavaly körülbelül 8000 rajongóval többet tudott meccsenként vendégül látni: részben ennek köszönhetően a jegybevételek 30 százalékkal 92,6 millió fontra gyarapodtak. A már két éve az amerikai Glazer család tulajdonában álló klub mádiabevételei 35 százalékkal 61,5 millió fontra nőttek.

A csapatot annak idején 790 millió fontért vásárolta meg a Glazer família, részben kölcsönökből. Az idei kamatfizetési kötelezettség nagysága tavasszal derül ki, a tavalyi évben még 62 millió fontra rúgott az összeg. A remek eredmények miatt idén kisebb kamatteher hárulhat a klubra, ráadásul a bérek és juttatások forgalomhoz viszonyított arányát is sikerült jócskán 50 százalék alá szorítani. Mindehhez persze az is kellett, hogy a futballklubnak világszerte mintegy 330 millió szurkolója van, legalábbis saját adatai szerint.