Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben pénteken este ünnepélyesen megnyitották a Corus 2008 szuperversenyt, és megtartották a sorsolást. A világranglistát holtversenyben vezető, a hagyományos versenyen tizenharmadszor rajtoló indiai világbajnok Viswanathan Anand a 13-as számot húzta ki. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az 1-es sorszámot, rangadójukra a 13. fordulóban kerül sor. Lékó Péter és Polgár Judit ukrán ellenfelekkel szemben, sötéttel kezdi meg szereplését. Első számú nagymesterünk Pavel Eljanovval, a női világranglistát vezető Judit Vaszilij Ivancsukkal mérkőzik meg. A magyar rangadót az 5. fordulóban játsszák.

A sakkvilág érdeklődésének középpontjában mától a holland tengerparti kisváros, Wijk aan Zee áll. Szombaton 13 óra 30 perckor elindulnak a sakkórák az esztendő legjelentősebb viadalán, a hetvenedik Corus tornán.

A világranglista első tíz helyezettjéből heten is sakkasztalhoz ülnek a 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú szuperversenyen. A sakkozás új királya, az indiai Viswanathan Anand, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik presztízscsatája is lesz a torna, hiszen "élesben" utoljára versenyeznek együtt a Bonnban, októberben megrendezendő világbajnoki döntőjük előtt.

Tavaly hármas holtversenyben végzett az élen az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov és a bolgár Veszelin Topalov, valamennyien csatába szálltak. Kramnyik holland szekundánsával, Loek van Welyvel kezd, Anand sötéttel Radzsabovval csap össze, nagy csatát várhatunk Aronjan és Topalov partijában.

A két magyar meghívottra, Lékó Péterre és Polgár Juditra nagy megmérettetés vár. A sorsoláskor mindketten a kedvezőtlenebb alsó számot húzták, hétszer sötéttel játszanak, de 2005-ben, Lékó a nyolcas rajtszámmal aratott diadalt. Magyar-ukrán kettős párharccal kezdődik a torna.

Lékó a tavalyi "B" nagymesterverseny győztesével, a 24 éves Pavel Eljanovval mérkőzik meg. Judit rangadóval kezd, Vaszilij Ivancsukkal csatázik. Az ukránok első számú sakkozójával korábban 22 partiban mérte össze erejét, 5 nyerés mellett ötször kikapott. A 2003-as Corus versenyen vívták utolsó partijukat, gyors remivel zárult a játszma.

A résztvevők a sorsolási számok sorrendjében:
1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799)
2. Tejmur Radzsabov (azeri, 2735)
3. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760)
4. Pavel Eljanov (ukrán, 2692)
5. Michael Adams (angol, 2726)
6. Levon Aronjan (örmény, 2739)
7. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751)
8. Polgár Judit (magyar, 2707)
9. Veszelin Topalov (bolgár, 2780)
10. Borisz Gelfand (izraeli, 2737)
11. Lékó Péter (magyar, 2753)
12. Magnus Carlsen (norvég, 2733)
13. Viswanathan Anan (indiai, 2799)
14. Loek van Wely (holland, 2681)

Az első forduló párosítása:
Kramnyik - Van Wely
Radzsabov - Anand
Mamedgyarov - Carlsen
Eljanov - Lékó
Adams - Gelfand
Aronjan - Topalov
Ivancsuk - Polgár

Nagymestereink további sorsolása:
II. forduló: Lékó - Adams, Van Wely - Polgár
III. forduló: Aronjan - Lékó, Polgár - Topalov
IV. forduló: Lékó - Ivancsuk, Gelfand - Polgár
V. forduló: Polgár - Lékó
VI. forduló: Lékó - Topalov, Carlsen - Polgár
VII. forduló: Polgár - Anand, Gelfand - Lékó
VIII. forduló: Kramnyik - Polgár, Van Wely - Lékó
IX. forduló: Lékó - Carlsen, Polgár - Radzsabov
X. forduló: Anand - Lékó, Mamedgyarov - Polgár
XI. forduló: Lékó - Kramnyik, Polgár - Eljanov
XII. forduló: Radzsabov - Lékó, Adams - Polgár
XIII. forduló: Lékó - Mamedgyarov, Polgár - Radzsabov