Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában Viswanathan Anand megkoronázta eddigi pályafutását. A 8 résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntőn a 37 éves indiai nagymester veretlenül ért célba, és hódította el a világbajnoki címet az orosz Vlagyimir Kramnyiktól. A Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán az amerikai Gata Kamsky győzött. A sakkcsapat Európa-bajnokságon kettős orosz siker született, női csapatunk hetedik lett, férfi válogatottunk tizedikként zárta szereplését. Hármas holtverseny Wijk aan Zee-ben, Anand győzött a Morelia/Linares  tornán, Veszelin Topalov Szófiában, Kramnyik Dortmundban és a moszkvai Tal-emlékversenyen végzett az első helyen. Első számú sakkozónk, Lékó Péter negyedik lett a mexikói vb-n, Odesszában rapid Világkupát nyert. Miskolcon a sakkrajongók Lékó és Kramnyik rapid párharcában gyönyörködhettek. Hévízen Portisch Lajos a sakkozás tizedik világbajnokával, Borisz Szpasszkjjal játszott meccset. Gara Tícia megvédte bajnoki címét, a férfiaknál Berkes Ferenc győzött. A teljesség igénye nélkül a búcsúzó esztendő krónikája.

A január 1-től érvényes világranglistát négypontos előnnyel a bolgár Veszelin Topalov vezette. Topalov a világbajnoki döntőn és az Essent-tornán 30 pontot vesztett! A harmadik helyezett Vlagyimir Kramnyik 16 Élő-pontot gyűjtött. Az azeri junior világbajnok Sahriyar Mamedgyarov nyolc helyet javított. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk egy ponttal előzte meg Lékó Pétert, Polgár Judit 2727 ponttal a 13., a női világranglistát immár huszonhatodszor vezette óriási fölénnyel.

A top 10 listája: Topalov 2783, Anand 2779, Kramnyik 2766, Mamedgyarov 2754, Ivancsuk 2750, Aronjan 2744, Morozevics 2741, Adams 2735, Gelfand 2733 pont.

Szép magyar sikerrel kezdődött az esztendő. Lékó Péter Odesszában a Pivdenny Bank szponzorálta, 16 résztvevős ACP rapid Világkupán a döntőben az ukrán Vaszilij Ivancsukot győzte le. Lékó szereplését a holland Ivan Szokolov elleni nyeréssel kezdte, majd az újdonsült orosz szuperbajnok Szergej Rublevszkijjel szemben simán jutott az elődöntőbe.

A négy között rájátszás után az izraeli Borisz Gelfanddal szemben diadalmaskodott, s végül Ivancsukot izgalmas csatában kényszerítette kapitulációra. Lékó győzelméért 40 ezer dollárt kapott.