Magyar vezetőket keresnek Oroszországba

Vágólapra másolva!
Magyar gazdasági szakembereket keresnek Oroszországba londoni fejvadászok. Az orosz gazdaság gyors növekedése miatt ugyanis munkaerőhiány alakult ki felső és középvezetői szinteken a vállalatoknál. A bérek is kedvezően alakulnak: a fizetések a londoni vagy New York-i üzleti szféra béreihez hasonlíthatók. A személyi jövedelemadó viszont csak 13 százalék, ezért a nettó bér magasabb, mint a nyugat-európai vagy amerikai - írja a Népszabadság.  
Vágólapra másolva!

Az évente csaknem 40-50 százalékkal növekvő orosz bankpiacon szívesen látják a korábban Kelet-Európában már tapasztalatokat szerzett szakembereket. Úgy tűnik, a menedzserek is ráharaptak a lehetőségre: Zentai Csaba, a Citibank egykori kis- és középvállalati üzletágának igazgatója például ma az egyik legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank kkv-üzletágának kiépítésével megbízott igazgatója - írja a lap.

Munkaerőhiány középvezetői szinten is

Az orosz gazdaság gyors növekedése miatt Moszkvában munkaerőhiány kezd kialakulni. Bár az egyetemet nemrég végzett fiatal szakemberek nagyon jók, nincs elég felső vezető, de középvezetői szinten - például pénzügyi vezetőkből, HR-esekből, jogászokból - is hiány van. A fejvadászok évente 180 ezer dollár plusz prémiumért találnak csak megfelelő szakembert ezekre a posztokra, miközben a fizetéseket évente legalább tíz százalékkal emelni kell, hogy megtartsák őket. Ezért az orosz vállalatokon belül nincs is ellenállás külföldiek alkalmazásával szemben. A bérek is kedvezően alakulnak: a fizetések a londoni vagy New York-i üzleti szféra béreihez hasonlíthatók, a személyi jövedelemadó viszont 13 százalék, ezért a nettó bér magasabb, mint a nyugat-európai vagy amerikai.