Bűnvádi eljárást akar Basescu több kormánytag ellen

Vágólapra másolva!
Bűnvádi eljárás megindítását kérte szerdán nyolc volt és jelenlegi kormánytag ellen Traian Basescu államfő. Markó Béla szerint ez olyan, mintha bűnözőként kezelné őket a köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román államfő bűnvádi eljárás megindítását kérte szerdán nyolc volt és jelenlegi kormánytag ellen az igazságügyi tárca élére ideiglenesen kinevezett Teodor Melescanutól. Nagy Zsolt volt informatikai tárcavezetőről, Adrian Nastase volt miniszterelnökről, Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszterről, Miron Mitrea korábbi szállításügyi, Tudor Chiuariu volt igazságügyi, Victor Babiuc volt védelmi, Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági miniszterről, valamint Codrut Seresről, a gazdasági tárca volt vezetőjéről van szó.

Az államfőnek joga van ehhez, de az, hogy "ő ezt úgymond 'csomagban' teszi, nyolc jelenlegi és volt miniszter esetében, ez szerintem nem véletlen" - közölte Markó Béla szövetségi elnök. Az RMDSZ vezetője szerint ezáltal tulajdonképpen a megvetését fejezi ki a miniszteri tisztség és általában a kormány intézményével szemben az államfő.

Markó Béla szerint a közvéleménynek annyit el kellene várnia az államelnöktől, hogy legalább külön kezelje az eseteket, mert ezáltal olyan benyomást kelt, mintha valamilyen bűnöző csoport nyolc tagjával kapcsolatosan hozna döntést.