Az SZDSZ emelné a diákhitelt

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ azt javasolja, hogy a Diákhitel jelenlegi felső határát 2008. szeptemberétől emeljék fel az alapképzések esetén tízezer forinttal, a mesterképzések esetén pedig tizenötezer forinttal havonta. Így a felső limit 55 ezer forint lenne havonta.
Vágólapra másolva!

Az emeléssel biztosítható, hogy anyagi okok miatt a tandíj senkit se tarthasson távol a magyar felsőoktatástól" - mondta Magyar Bálint az EduPress szerint. A diákhitel révén maximálisan felvehető összeg emeléséhez egy kormányrendelet módosítása szükséges, amire az SZDSZ szerint február, vagy március folyamán sor kerülhet.

Az SZDSZ javaslata szerint az államilag finanszírozott, alapképzésben részt vevő hallgatók az eddigi legfeljebb harmincezer forint helyett negyvenezer, mesterképzésben részt vevő társaik pedig negyvenötezer forint diákhitelt igényelhetnek egy hónapban.

Költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók az eddigi negyvenezer forint helyett ötven, illetve mesterképzésben való részvétel esetén ötvetötezer forintra nőne a havonta maximálisan felvehető hitel összege.

Tandíj és támogatási rendszer

A volt oktatási miniszter szerint a tandíj-rendszert a juttatások, támogatások rendszerével együtt kell kezelni. A fejlesztéspolitikai államtitkár elmondta, tandíj már több mint tíz éve létezik a magyar felsőoktatásban, a diákoknak mintegy negyven százaléka ma is "tandíjas", úgynevezett költségtérítéses képzésben vesz részt. A hallgatók jelenleg szociális, sport-, kulturális, jegyzet- és kollégiumi támogatásban részesülhetnek. E támogatások és juttatások az elmúlt években növekedtek, ahogy a hallgatói normatíva is 70 százalékkal növekedett az elmúlt öt év alatt.

Ma Magyarországon egy jól tanuló, hátrányos helyzetű fiatal a felsőoktatásban a minimálbér közeli össztámogatásban tud részesülni, ha a különböző jogcímeken szerzett juttatásokat, támogatásokat és ösztöndíjakat összeadjuk - mondta Magyar Bálint.

A Diákhitel Központ tanulmányoz

Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója az EduPress-nek elmondta, a diákhitel maximálisan felvehető összegét bonyolult számítások alapján határozzák meg, a diplomások várható jövedelmének függvényében. Azért így, mert fontos, hogy a hitel mindenki számára visszafizethető legyen. A következő tanévre vonatkozó számítások júniusban fognak elkészülni, a kormánynak azonban joga van a felvehető maximális összeget megemelni. A Diákhitel Központ még tanulmányozza az SZDSZ javaslatát.