Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége elutasította Pavuk Viktória panaszát, így immár végleges, hogy a jövő kedden kezdődő zágrábi műkorcsolya Európa-bajnokságon a nőknél Sebestyén Júlia és Katherine Hadford képviseli a magyar színeket.

A vasárnap viharos véget ért országos bajnokságon Sebestyén Júlia végezett az első, a magyar-amerikai állampolgárságú Katherine Hadford a második, Pavuk Viktória a harmadik helyen, s az eredmény ismeretében a szakbizottság megváltoztatta korábbi döntését: Sebestyén mellett nem a szezonban jobb nemzetközi eredményekkel kirukkolt, 2004-ben Eb-4. helyezett Pavukot, hanem a még junior korú Hadfordot nevezte be az Eb-re. Pavukék hiába protestáltak, a szakbizottság hajthatatlan maradt, így az MTK versenyzője a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségével fordult panasszal.

- Mi az elnökség határozata? - kérdeztük Sallak Györgyöt, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség főtitkárát.
- Az elnökség nem bírálta felül a szakbizottság döntését, vagyis immár végleges, hogy az Eb-re Sebestyén Júlia és Katherine Hadford utazik. A tizenhárom elnökségi tagból kilencen elutasították Pavuk Viktória panaszát, hárman tartózkodtak, s csupán egyvalaki szavazott a döntés megváltoztatása mellett.

- A versenyző tudomásul vette a döntés?
- Kénytelen tudomásul venni, mert itthon az elnökségnél nincs magasabb fórum. A nenzetközi szövetség pedig a nemzeti szövetségek döntéseibe nem szól bele.

- Személy szerint hogyan kommentálja a történteket, a kialakult helyzetet?
- Az országos bajnokságon sajnos nem tudtam jelen lenni, mert a junior rövidpályás gyorskorcsolya vb-n tartózkodtam. Éppen ezért mélyebben nem szeretnék belefolyni a történésekbe. Véleményem szerint mindkét lány nagyon tehetséges, Kathie még fiatal, Viktória pedig a sérülése után kezd magára találni. Peches dolog, hogy csupán az egyikük indulhat az Eb-n, mert úgymond csak két kvótánk van, de egy idei jó szereplés azt eredményezhetné, hogy jövőre akár három lányunk is ott lehet majd a kontinensbajnokságon.

A zágrábi Európa-bajnokságon a nőknél Sebestyén Júlia és Katherine Hadford, a férfiaknál Tigran Vardanjan, a jégtáncosok között a Barta Krisztina, Tóth Ádám duó képviseli a magyar színeket.

Pavuk Viktória este az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz: "A hétvégi országos bajnokság és az azt követő eseményekről az a véleményem, hogy megalapozatlan döntések születtek, mert mind a szakbizottság, mind a MOKSZ elnöksége az ob-eredmény ellen benyújtott panaszomat érdemi vizsgálat, elemzés nélkül utasította el. Körültekintő szakmai elemzést (például videofelvételek megtekintése, a versenyszezon eddigi nemzetközi eredményeinek összehasonlítása) követően objektív döntések születhettek volna. Az ISU által bevezetett új pontozási rendszert véleményem szerint éppen az ilyen helyzetekre dolgozták ki, és talán a sportszerűség is ezt diktálta volna. Nem kívánok jogorvoslatért további fórumokhoz fordulni, fegyelmezett versenyzőként - annak ellenére, hogy azokkal nem értek egyet - elfogadom a szakbizottság és az elnökség határozatait."

Pavuk Viktória edzője, egyben nővére, Pavuk Patrícia írásban a következőket fűzte a közleményhez: "Jelenleg nem akarom tovább nehezíteni a szezon közepén versenyzőm mentális felkészülését azzal, hogy további vizsgálatokat kérek, hiszen mint láthatjuk, nem kíván senki érdemben megvizsgálni semmit. A sportág érdeke is azt kívánja, hogy a további versenyekre és a szakmai felkészülésre összpontosítsunk. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben kívánjuk-e az ISU felülvizsgálatát kérni, jelenleg nem tudok válaszolni."