Vágólapra másolva!
Családi okokra hivatkozva távozik posztjáról Gyurcsány Ferenc egyik régi bizalmasa, Gál J. Zoltán kabinetfőnök. Utóda Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára lesz.
Vágólapra másolva!

Január 31-ei hatállyal felmentését kérte Gál J. Zoltán államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke - közölte a kormányszóvivői iroda. A közlemény szerint Gál családi okokra hivatkozott, Gyurcsány Ferenc pedig a kérést elfogadta.

Gál J. Zoltán titkárságán közölték, hogy a kabinetfőnök nem elérhető, így további részlet egyelőre nem ismert a döntéséről. Az [origo] ugyanakkor Gált jól ismerő forrásból úgy értesült, hogy az államtitkárnak nemrég gyermeke született, és ezért döntött úgy, felmentését kéri.

Mély barátság

"Zolihoz nagyon régi, mély barátság és hozzáteszem politikai szövetség fűz. Egyik sem változik" - írta hétfőn blogjában kabinetfőnöke távozásáról Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a távozás oka, hogy Gálnak csütörtökön gyereke született.

Gyurcsány szerint senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy az apaság és a munkája között válasszon. "Ezért abban maradtunk, hogy néhány hónapig inkább koncentráljon a családra, aztán majd vissza fog jönni"- írja a miniszterelnök, aki szerint később majd Gálnak megtalálják a megfelelő feladatkört.

A miniszterelnök új kabinetfőnöke február 1-jétől Ficsor Ádám, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára. Ficsor eddig szakpolitikusként mutatta meg magát, de az már korábban kiderült, hogy jó viszonyban van a miniszterelnökkel. Őszi falujárásának első állomásán Gyurcsány Ferenc vele együtt jelent meg, és közös pálinkakóstolásuk alatt a miniszterelnök egyszerűen csak Ádámnak szólította.

Gyurcsány régi szövetségese

A 34 éves Gál a politikai pálya előtt újságíró volt, a Népszabadságnál és a Népszavánál is dolgozott. Családi vonalon azonban már régóta kötődött az MSZP-hez: apja, Gál Zoltán szocialista képviselő. 2001-ben szállt be közvetlenül a pártpolitikába, amikor a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének, Medgyessy Péternek lett a szóvivője.

A 2002-es szocialista győzelem után ő lett a kormányszóvivő, Medgyessyvel azonban megromlott a kapcsolata, így 2004 nyarán felmentették. Ebben nem kis szerepe volt annak, hogy Gál J. egyre szorosabb szövetségese lett Gyurcsány Ferencnek, aki sportminiszterként nyílt konfliktusba keveredett Medgyessyvel

Így a 2004 augusztusi miniszterelnökváltás után Gál J. ismét pozícióba került a Miniszterelnöki Hivatalon belül. Amikor tavaly tavasszal megalakult Gyurcsány Ferenc új kabinetje, ő lett a vezetője. A kabinetfőnök-helyettes, Pimper Richárd nemrég kényszerült távozásra, miután az [origo] kiderítette, hogy az általa vezetett szakállamtitkárság rendelt meg nettó 6,5 millió forintért egy hibáktól hemzsegő tanulmányt.

Ficsor, a platformalapító

Forrás: [origo]
Ficsor és Gyurcsány az őszi falujáráson

A földművelésügyi tárca honlapján található életrajzi adatok szerint Ficsor Ádám 1980-ben született Miskolcon. A Sárospataki Református Gimnáziumában érettségizett, ahol két tannyelvű képzésben vett részt. Majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, 2003-2004-ban Svájcban volt ösztöndíjas. 2004-ben az Európai Parlamentben Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő szakértője. 2004-2006. között az FVM politikai államtitkárságának titkárságvezetője, 2006. július 1-től az FVM szakállamtitkára.

Ficsor az elnöke a Magyar Progresszív Társaságnak, amely 2007-ben alakult meg az MSZP ötödik platformjaként. A megalakulást követően Ficsor azt mondta: nem akarnak belefolyni a napi politizálásba, ehelyett évtizedes távlatokban gondolkodnak. Ficsor a platform megalakulást azzal indokolta: szerinte igény van az MSZP-n belül arra, hogy a reformpolitikához konstruktív kritikával álljanak hozzá, miközben nem kérdőjelezik meg a reformok szükségességét.